Hello Guest it is August 25, 2019, 09:18:36 PM

Author Topic: Mach4 Printer Port Discussions  (Read 889199 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline ART

*
  • *
  •  1,698 1,698
  • Tough as soggy paper.
    • View Profile
Re: Mach4 Printer Port Discussions
« Reply #830 on: October 13, 2015, 07:28:39 AM »
Hi:

   Your spec doesnt sound too slow. Does the pulse diagnostic show strange variations? Ids the blue line in center really wide?

It may be your motor drivers require wider pulses than Mach3 puts out by default, did you increase the puilse width in the settings?

Art
Re: Mach4 Printer Port Discussions
« Reply #831 on: October 13, 2015, 07:49:06 AM »
Hi Art,

thanks for your reply.
i will check that. I will upload a picture of the pulse diag screen the next few days.

Greets
Re: Mach4 Printer Port Discussions
« Reply #832 on: October 13, 2015, 03:51:34 PM »
Hi Art,

I purchased your plugin last night and got through the initial setup rather quickly.  I've been working with Mach3 (Demo) for some time now with no issues, but I'm ready to purchase the full version and wanted to move to Mach4 since the prices are pretty close.  When using the jog ball inside your plugin, the machine moves and sounds a bit better than when I'm running Mach3.  Problem is when I attempt to jog in Mach4, the motors noise picks up substantially and the movement doesn't seem as smooth.  It seems as if it might be a communications problem between Mach4 and your driver.  Any ideas?  I'd like to stick with Mach4 if possible as I like the new interface.  Any suggestions you can offer are appreciated.

Jason
« Last Edit: October 13, 2015, 03:58:28 PM by barrettj99 »

Offline ART

*
  • *
  •  1,698 1,698
  • Tough as soggy paper.
    • View Profile
Re: Mach4 Printer Port Discussions
« Reply #833 on: October 13, 2015, 03:56:26 PM »
Hi Phil:

   Pulse widths the only issue I have seen with Darwin that makes it rougher than Mach3, most report the opposite. I
didnt have to increase my own, but Im using servo's. Every report Ive had of rough motion till now was fixed by increasing the puilse width
in the Darwin Setup options in Mach4. Step width is usually the culprit, does it seems to have any effect for you?
Art
 
Re: Mach4 Printer Port Discussions
« Reply #834 on: October 13, 2015, 04:02:35 PM »
Art,

Not sure if that reply was for me, but I did have to increase step pulse to 5us in Mach3 before I could get it to smooth out.  I couldn't figure out where to change that parameter though.

-Jason

Offline ART

*
  • *
  •  1,698 1,698
  • Tough as soggy paper.
    • View Profile
Re: Mach4 Printer Port Discussions
« Reply #835 on: October 13, 2015, 08:30:58 PM »
Jason:

 In Mach4 there is a menu item ( under diags I think) for Darwin, In there you will find a few settings like encoders and Pulse width..

Art
Re: Mach4 Printer Port Discussions
« Reply #836 on: October 16, 2015, 10:42:04 AM »
Hi Art,

please find attached a picture of my pulse diagnostic.
Where can i modify the pulse width in Darwin / Mach4. i can't find any settings for that!!!

greets
« Last Edit: October 16, 2015, 10:59:10 AM by Student »

Offline ART

*
  • *
  •  1,698 1,698
  • Tough as soggy paper.
    • View Profile
Re: Mach4 Printer Port Discussions
« Reply #837 on: October 16, 2015, 10:50:56 AM »
Hi:

  Well, I have to say thats an Excellent! waveform. You should have no smoothness issues. Have you set for at least 5us pulse width additional in the diags menu?
Did you try with lower acceleration just as a test? Is it smooth in the Jog window in Darwin? Id say wothing strange is going on. Is it smooth in jogging? How bout a
g1 move? Any difference?

Art
Re: Mach4 Printer Port Discussions
« Reply #838 on: October 16, 2015, 12:32:31 PM »
Hi Art,

every move in Mach4 behaves the same (jogging, g0, g1)...
but jugging in Darwin is much smoother!!!
How can that be?

I can't find any settings for "pulse width" in the diag menu?
Do you mean "step with" underneath the mpg settings?

Offline ART

*
  • *
  •  1,698 1,698
  • Tough as soggy paper.
    • View Profile
Re: Mach4 Printer Port Discussions
« Reply #839 on: October 16, 2015, 02:25:31 PM »
Sorry, yes, thats the setting, set it to 5 or 10 to see if it helps.

Art