Hello Guest it is September 16, 2019, 03:17:26 AM

Author Topic: Problems threading on the lathe  (Read 330059 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline ART

*
  • *
  •  1,698 1,698
  • Tough as soggy paper.
    • View Profile
Re: Problems threading on the lathe
« Reply #310 on: May 22, 2009, 09:07:07 AM »
Hi:

  Thx for the information. Nice to hear of good threads at any time. :)

Art
Re: Problems threading on the lathe
« Reply #311 on: May 22, 2009, 09:19:25 AM »
No Thank You , I have hung in since Master5 and never expected the software would become so full featured

Offline Hood

*
  •  25,849 25,849
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: Problems threading on the lathe
« Reply #312 on: May 22, 2009, 09:22:19 AM »
Rich
 As soon as you described what it was doing I knew exactly how to cure it, had exactly the same when I switched over to the Pico mobo and took me a few hours to work out what was wrong so no way I will forget ;)

Hood
Re: Problems threading on the lathe
« Reply #313 on: May 22, 2009, 11:47:45 AM »
I keep loosing communication with SS now and MACH locks up , have to unplug the USB to close MACH . I also seem to have to choose the spindle sync check box everytime I open Mach

Offline Hood

*
  •  25,849 25,849
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: Problems threading on the lathe
« Reply #314 on: May 22, 2009, 01:03:03 PM »
Have a look in device manager and see if the USB Hubs have power management , if they do uncheck and see if that helps.
 If you enable the sync then shut Mach down then restart it should be saved, the xml only gets written to when Mach shuts down properly.

Hood
Re: Problems threading on the lathe
« Reply #315 on: May 22, 2009, 04:11:52 PM »
no power management for the usb in device manager.

mach will just freeze mid run , hour glass pops up, motion stops and spindle cuts to 78 rpm . Cannot exit unless I open the cabinet and unplug the usb plug from the smooth stepper. I can then close mach and an error message pops up. I then have to reboot and everything will work OK for a little while. It was happening about every 10 minutes. I reloaded the usb driver for SS and its now just doing it 90 minutes or so. Has done it twice since reloading the driver earlier in the day .


I can minimize Mach when it freezes and go to device manager and SS is not present

 Hopefully its something simple. I am so close.

I dont have anything set to sleep or hibernate, no screen savers and all unneccesary stuff is off

Offline Hood

*
  •  25,849 25,849
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: Problems threading on the lathe
« Reply #316 on: May 22, 2009, 04:37:26 PM »
Try powering the SS from 5v if you are using the USB to power it at the moment.
Hood

Offline Chip

*
  • *
  •  2,056 2,056
  • Gainesville Florida USA
    • View Profile
Re: Problems threading on the lathe
« Reply #317 on: May 22, 2009, 04:41:21 PM »
Hi, Panaceabeachbum

You may want to look at and un check "Allow device to save power" settings in Device Manager.

Chip
Re: Problems threading on the lathe
« Reply #318 on: May 22, 2009, 06:21:07 PM »
YEP , that was it , silly power management. Thanks guys
Re: Problems threading on the lathe
« Reply #319 on: May 22, 2009, 09:54:47 PM »
got about 4 hours before lost comm with SS after unchecking power management in device manager. I will pull a clean 5v from the power supply in the morning and give it a 10+ hour work out
« Last Edit: May 22, 2009, 09:59:43 PM by panaceabeachbum »