Hello Guest it is December 09, 2021, 01:53:35 AM

Author Topic: THC setup Sequence Aborted- Arc Pro combo package  (Read 1722 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

THC setup Sequence Aborted- Arc Pro combo package
« on: January 17, 2020, 12:32:22 PM »
I have not be able to get this system to work since I bought it. This is a link to the first time I reported the problem. I have upgraded windows since then and the type of error has changed. https://www.machsupport.com/forum/index.php?topic=41710.0

Problem:

At the start of a program the THC sequence begins...the torch moves down, the probe is active, the torch moves up. and then the sequence is aborted.
This happens "almost" every time. Sometimes it will fire the torch and immediately shut off the torch and abort.

Other relevant details.

-The probe signal alone seems to work fine. If I activate it, both Mach 4 and the controller board light up.
-Even if I turn off the THC on the panel it runs the probe sequence but continues to push into the plate requiring e-stop to quit.
- I had to create a different profile in Mach 4 to test everything else. It runs the gcode and cuts the plate without a problem setting the height manually.
-Attached are screen shots of computer specs, the last sample G-code etc.

Things I have tried.
-Restarting everything
-GCode with only "M03" inside it
- Double checked the wiring.


« Last Edit: January 17, 2020, 12:45:45 PM by jengineer1 »
Re: THC setup Sequence Aborted- Arc Pro combo package
« Reply #1 on: January 17, 2020, 05:02:44 PM »
Hello jengineer1

Do you have the THC150?
Does the torch move all the way to your set value of Probe limit = -3.9945?
Check for confirmation in mach4 and HiCON plugin for probe LED on.
Thanks
Re: THC setup Sequence Aborted- Arc Pro combo package
« Reply #2 on: January 17, 2020, 06:09:16 PM »
Below is a picture of the unit I purchased.

The probe light comes on every time. Here is the sequence.
1. I start g-code
2. probe/torch moves down to plate.
3. touches plate and light comes on... both on the hicon and in Mach 4.
4. torch moves up to exact 1" off the plate ...This doesn't seem to match any settings I have.
5. Everything stops.
6. History shows error message.

I did this three times in a row to confirm. I have attached the history. It was the same all three times except one time Mach 4 said it lost contact with the controller which was new error.

If I touch a screw driver between the torch probe and the plate the probe light comes on with no problems on the controller and in mach 4.

Additional observation
4b. There seems to be a very slight pause (perhaps at the .06" height I have set for torch height)... but it keeps moving after that and stops at 1" every time. There are no physical reasons it can't go up past that point.






Re: THC setup Sequence Aborted- Arc Pro combo package
« Reply #3 on: January 21, 2020, 02:17:16 PM »
You can email us at support@vitalsystem.com with your available times for remote support and we will be glad to help you out. We will be using TeamViewer for the remote connection. We are in the EST timezone.

You could try by updating your firmware and plugin in the meantime. latest firmware is 4.14 available at http://www.vitalsystem.com/portal/motion/hicon/hicon_integra/downloads/
Re: THC setup Sequence Aborted- Arc Pro combo package
« Reply #4 on: January 28, 2020, 08:59:33 AM »
The attached file contains the Integra Firmware, Arc Pro Screen and HiCON plugin. Please use these versions for your setup.

Thank you
Re: THC setup Sequence Aborted- Arc Pro combo package
« Reply #5 on: January 28, 2020, 09:38:31 AM »
I could not reach email support. The message bounced back... it looks like a forwarding error of some kind.

Here is what it said.

"mkhan@vitalsystem.com
    (ultimately generated from support@vitalsystem.com)
    This email account's owner has suspended delivery for the account."

I am available all day today and tomorrow. I don't want to post my email address here, but if you fix this error or give me a new email address I would love to get this resolved today... or tomorrow.


Re: THC setup Sequence Aborted- Arc Pro combo package
« Reply #6 on: January 28, 2020, 10:36:00 AM »
Please use the files attached in the previous reply it should fix your problems.
Thank you for bringing the email bounce back issue to our attention we will investigate the problem.
Re: THC setup Sequence Aborted- Arc Pro combo package
« Reply #7 on: February 05, 2020, 01:04:26 PM »
I have installed the files and new profile you sent and now the machine can't move the z axis. History and pictures of my setup are attached.

I had to redo all the settings for axis mapping, step count and inputs and outputs. I took pictures of the wires so you could see everything was connected correctly I believe. If I use a different profile with the same settings for axis mapping etc the z-axis moves correctly. I have checked that everything is "enabled" as it should be.

Only the integra profile can't move the z axis with jogging or with the probe move.

When the probe sequence starts it just says "Torch enable error. Switch motor control error"

When I try to jog the z axis nothing happens. The z position still reads zero and nothing moves. There are no warning lights or errors on the drive which moves the z axis either.

Re: THC setup Sequence Aborted- Arc Pro combo package
« Reply #8 on: February 05, 2020, 02:02:41 PM »
Thank you for sharing the attachment it takes out a lot of guessing work.

You seem to have the 4.04 firmware on your Integra. The version attached is 4.07. You can use the VSIDeviceManager to load the 4.07 firmware on your Integra.

Also check if you have the motor4 enabled in HiCON plugin config. You can jog it from within the plugin and then confirm by jogging using mach.

We tested the setup and in our tests we got normal behavior.
Re: THC setup Sequence Aborted- Arc Pro combo package
« Reply #9 on: February 05, 2020, 04:24:32 PM »
I updated the firmware as suggested. I went ahead and rebooted the computer, and controller after all that was complete.

The z-axis still wouldn't. When I tried to move it with the plugin screen it said the motor was not enabled in mach 4. Finally I disabled it everywhere and re-enabled it everywhere and that worked.

Now.

New sequence.
1. Torch moves to start position.
2. probe move up (position direction) until it reaches home zero.
3. stops and give aborted message.

I tried changing the machine home location to different heights to confirm that was the stopping location. It is. The THC max is set to 5.0". So I set the torch about .25" above the plate and made that work zero... it moved to 5.14" to reach the home position and stopped.

Previously it moved down first, so I guess it is moving in the wrong direction for some reason. The axis orientation is correct is that z+ is up and z- is down when jogging the machine.