Hello Guest it is July 11, 2020, 11:23:36 PM

Author Topic: mach3 turn spindle dro not working, spindle speed changing while jogging  (Read 24527 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

hi,
i am jasminder singh from india. i just built a cnc lathe running mach3 with a pci parallel port. here is build log on cncnzone:
http://www.cnczone.com/forums/mini_lathe/107017-10x7_home_made_cnc_finish.html
 
i am getting a strange problem.The spindle dro is not working in mach3 turn. the index led blinks in the diagnosis screen when moved with hand slowly it means that mach is receiving the index pulse. but why no rpms are show (just 1 is displayed)
The spindle speed is chaning when jogging the z and x of my lathe. Spindle slow downs when axis moves towards the chuck ( same is with both x and z axis). Please suggest. I have tried reinstalling mach3 (2.0somthing version) and changing the debounce and index delay too.

many thanks,
jasminder singh

Offline Hood

*
  •  25,846 25,846
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: mach3 turn spindle dro not working, spindle speed changing while jogging
« Reply #1 on: February 23, 2011, 03:08:35 AM »
That would seem to be a very old version you are using, have you tried upgrading to the latest?
Can you attach your xml in case you have a config issue.
Hood
Re: mach3 turn spindle dro not working, spindle speed changing while jogging
« Reply #2 on: February 24, 2011, 09:44:23 AM »
thanks hood for your help.
here are the two xml files one from the older version 2.0 and the new one 3.0. \
the problem still exists.  the spindle index is being sensed but no rpms in the dro.
the changing speed while jogging is gone now. i don't know how.

Offline Hood

*
  •  25,846 25,846
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: mach3 turn spindle dro not working, spindle speed changing while jogging
« Reply #3 on: February 24, 2011, 10:03:09 AM »
You do not have the Index Input enabled, you have the port and pin set but not enabled.
Hood

Offline Hood

*
  •  25,846 25,846
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: mach3 turn spindle dro not working, spindle speed changing while jogging
« Reply #4 on: February 24, 2011, 10:11:18 AM »
Oh also meant to say if you are planning on threading or using feed per rev (G95)  you will need to enable "Use Spindle Feedback in Sync mode" Its on Ports and Pins, Turn Options.

Hood
Re: mach3 turn spindle dro not working, spindle speed changing while jogging
« Reply #5 on: February 24, 2011, 01:58:39 PM »
dear hood,
i saved the xml file when i was trying different settings for mach3 but when i was trying to get my dro work, the index was enabled. ( the index led in diag. screen does not blink if the index is not enabled in the settings) shortly, it wasnt the problem but just a mistake by me.
any other cause or possibility for mach not to show rpms?
i installed the newest version but still the problem is same. before yesterday, the dro was working correctly. i replaced one of my stepper driver and the problem begins.
i am failed to find out where is the problem. The index sensor is giving active low pulse from 4.2V to 0.80V. Mach3 is sensing it but where the problem begins?
i will trying feeding the index pulse directly to my parallel port and see if the bob or something else is coming in the way.

any suggestions are welcomed,
jasminder singh

Offline Hood

*
  •  25,846 25,846
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: mach3 turn spindle dro not working, spindle speed changing while jogging
« Reply #6 on: February 24, 2011, 02:10:57 PM »
Go to General Config and set Index Debounce to zero and see if that helps.

What are you using for an index pulse?

How are you starting the spindle?
Hood

Offline Hood

*
  •  25,846 25,846
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: mach3 turn spindle dro not working, spindle speed changing while jogging
« Reply #7 on: February 24, 2011, 06:50:35 PM »
I am managing to replicate your problem here but I have not been able to work out why. You had the Turn Diagnostics plugin enabled and it shouldnt be, but that didnt help. You also had Timing enabled which is no longer used in Turn, but again that didnt help. Might just be best to start with a fresh xml and see if that cures it.
Hood

Offline Hood

*
  •  25,846 25,846
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: mach3 turn spindle dro not working, spindle speed changing while jogging
« Reply #8 on: February 24, 2011, 07:15:09 PM »
Ok just found your problem, you have Spindle pulley 1 set up with a 0 ratio :)
Other things to do
Disable the Turn Diagnostics plugin and restart Mach
Enable feedback in sync mode )ports and Pins Spindle Setup page)
Disable Timing input
Possibly set the Index Denounce to sero.
Hood
Re: mach3 turn spindle dro not working, spindle speed changing while jogging
« Reply #9 on: February 25, 2011, 10:32:18 AM »
many thanks hood. you are awsome.
i have doubt now when people call me intelligent.
it is working now. But i don't know why the m30 rewind program command is not working. may be there is something new in latest version. i will google it.
can you help me setting up the pulley ratio?
the motor is having a 5 inch pulley and the spindle is having 4 inch. max rpm of motor 1370.
what wud be the ratio and max rpm at spindle?
i don't have techometer but my cal says spindle will have max of 1500 rpms. but not sure.

thanks again,
jasminder singh