Author Topic: Hitachi X200  (Read 102221 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Greolt

  • Active Member
  • Posts: 956
    • View Profile
Re: Hitachi X200
« Reply #30 on: April 06, 2011, 04:54:41 PM »
Yes the Hitachi VFDs go up to 400hz as required by the Chinese high frequency spindles. (Not all VFDs do)

I actually use an Hitachi SJ200 on mine but have tested with an X200.

One distinct advantage of the Hitachi is that it follows the Modbus standard.  (a good manual is another)

So Modbus control with Mach3 works straight out of the box and does not require the plugin that Matty wrote to get around the Chinese VFD modbus implementation (or lack of).

Greg
« Last Edit: April 06, 2011, 04:56:18 PM by Greolt »

Offline Jimmy B. Goode

  • Active Member
  • Posts: 6
  • what you talkin' bout Willis
    • View Profile
Re: Hitachi X200
« Reply #31 on: April 06, 2011, 05:54:29 PM »
Thanks for the speedy comeback, I was hoping that would be the case. I was actually looking ant the SJ200, seems like a slightly more robust unit.

Thanks again,
Jimmy

Offline Jimmy B. Goode

  • Active Member
  • Posts: 6
  • what you talkin' bout Willis
    • View Profile
Re: Hitachi X200
« Reply #32 on: April 07, 2011, 07:40:08 AM »
Another possibly stupid question, can you power a 3kw spindle with a 4kw vfd without harming either?

Jimmy

Offline Overloaded

  • Global Moderator
  • *
  • Posts: 4,763
    • View Profile
Re: Hitachi X200
« Reply #33 on: April 07, 2011, 08:04:39 AM »
I asked the same Q a while back .. so lets not call it too stupid. (grin)
http://www.machsupport.com/forum/index.php/topic,5459.msg36999.html#msg36999

I've done this several times since with no problems.
Just set the parameters correctly to protect the motor.
Russ

Offline diyengineer

  • Active Member
  • Posts: 120
    • View Profile
Re: Hitachi X200
« Reply #34 on: May 30, 2011, 04:53:59 PM »
I'm going to take a crack @ setting up my VFD===>Mach 3 finally. Wish me luck.

Is there any chance that someone can modify the previous brain posted and add the working "reverse" function. ( I may only use it once, but it would be nice to have just in case).

Thanks everyone!! Hopefully i get it running and i can add a small video on how i got it going.

:)

Offline diyengineer

  • Active Member
  • Posts: 120
    • View Profile
Re: Hitachi X200
« Reply #35 on: May 30, 2011, 09:42:10 PM »
SO i tested the spindle out manually with my X200 to make sure it was wired and it worked perfect. Followed the VFD manual on page B3 and set the VFD up as suggested:

A001 (08)
A002 (03)
C070 (08)
C071 (06-19,200bps)
C072 (1)
C074 (00- no parity)
C075 (1)
C078 (0)

With that being said i made sure i had the correct drivers installed for my USB--> serial converter. Seemed to install fine and reloaded.

In mach 3, i have modbus inputoutput support checked, and modbus plugin supported checked. I don't have TCP modbus support checked. I also do not have "spindle" enabled.

Under modbus config i have port num 1 selected, baud rate 19,200 8-1-N , no check in "use rts", timeout 100ms, and a check in "modbus run".

In the test modbus page, i have port 1, baud rate 19,200. slave address 1, start 0 num reg 1. In the access i can click register, coil, etc and it will not give me any data.

Just says "COMM-Port not open"...

Help?

This is pushing the extent of my computer knowledge, which is sad because im fairly good, just not at this technical serial port stuff.

Thanks everyone..!!


Offline Greolt

  • Active Member
  • Posts: 956
    • View Profile
Re: Hitachi X200
« Reply #36 on: May 30, 2011, 10:29:46 PM »

Is there any chance that someone can modify the previous brain posted and add the working "reverse" function. ( I may only use it once, but it would be nice to have just in case).



This is my brain for spindle control.

It works in CW (M3)  and CCW ( M4)

Also a pic of the serial modbus configuration screen that works with it

Greg

Offline diyengineer

  • Active Member
  • Posts: 120
    • View Profile
Re: Hitachi X200
« Reply #37 on: May 30, 2011, 11:25:24 PM »
I've loaded the brain into the "brain control" and made sure the enabled check box was marked. I also viewed it to make sure it was all there.

Thanks for the screen shot. I copied your settings over!

the problem i am having is under serial modbus control. I click test modbus.
I select port number 1, baud rate 19,200 and click "open". Under status "no error" pops up.

In the "test" section i dont know how to properly test it.

:(

Also, under ports and pins do i have to configure the spinde? If so what did you use for step/dir?

Offline diyengineer

  • Active Member
  • Posts: 120
    • View Profile
Re: Hitachi X200
« Reply #38 on: May 30, 2011, 11:29:15 PM »
Anything i select it just says "receive timeout". :(

Offline Peter Homann

  • Active Member
  • Posts: 501
    • View Profile
    • Homann Designs
Re: Hitachi X200
« Reply #39 on: May 31, 2011, 02:55:57 AM »
Have you set the Modbus address of the VFD to '1'?

Also try reading a holding register rather than an input register.

Cheers,

Peter.
----------------------------------------------------
Homann Designs
http://www.homanndesigns.com
email: peter at homanndesigns.com