Hello Guest it is July 21, 2019, 03:32:52 AM

Author Topic: Soft limit problem - Mach3 + SmoothStepper  (Read 5022 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Soft limit problem - Mach3 + SmoothStepper
« on: May 27, 2009, 12:57:47 PM »
Hi,

I have read a few old posts with questions about problems with soft limits, but I didn't find an answer on my problem.

I'm using Mach3Version3.042.027 and SmoothStepper on my milling machine.
After I start Mach3 and send axis in home position, all soft limits work fine - also by maximal speed.
With manual moving isn't possible to exceed soft limit.
If now I start one of the program, soft limits are not working any more. Nor if the program was interrupted because of broken tool,
nor if program is finish normally.
Only if I press RESET button soft limits are working again.
This is in my case a very big problem, because my Z axes has only 115 mm and is very quickly on the limit.

Is there any possibility to solve this problem?



Offline Hood

*
  •  25,849 25,849
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: Soft limit problem - Mach3 + SmoothStepper
« Reply #1 on: May 27, 2009, 04:51:58 PM »
Are you using the latest plugin? I have not noticed this but I will test tomorrow and see if this happens to me.
Hood
Re: Soft limit problem - Mach3 + SmoothStepper
« Reply #2 on: May 28, 2009, 03:09:24 PM »
 I'm using  plugin SmoothStepper_Beta2_v015ogb.m3p

Offline Hood

*
  •  25,849 25,849
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: Soft limit problem - Mach3 + SmoothStepper
« Reply #3 on: May 28, 2009, 03:49:29 PM »
Sorry, never got a chance to test it out today,  hopefully tomorrow if I remember.
Hood

Offline Hood

*
  •  25,849 25,849
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: Soft limit problem - Mach3 + SmoothStepper
« Reply #4 on: May 29, 2009, 04:41:19 AM »
Tested it out here with both the plugin I had installed and also tried with ogb and both seem to work fine.
Can you attach your xml and I will see if I can find a problem there.
Hood
Re: Soft limit problem - Mach3 + SmoothStepper
« Reply #5 on: June 02, 2009, 02:20:53 PM »
Sorry for a delay.
I haven't this machine at home.

We have three machine with Mach3 in company where I'm working and on all three we have the same problem.

I have attached xml file from one of machine.

Thanx
Re: Soft limit problem - Mach3 + SmoothStepper
« Reply #6 on: June 14, 2009, 04:20:58 PM »
Hi,

I didn't succeed to solve my problem.
Any idea or suggestion?

Offline Hood

*
  •  25,849 25,849
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: Soft limit problem - Mach3 + SmoothStepper
« Reply #7 on: June 14, 2009, 06:10:21 PM »
You seem to have the soft limits set up in a strange way, try setting the X and Y min to zero and see if that helps. Also your Z axis seems funny but maybe that is just the type of machine, what is it and are all of your Z moves positive (in machine coords) as the norm is for all Z moves to be a negative value.
Hood
Re: Soft limit problem - Mach3 + SmoothStepper
« Reply #8 on: June 16, 2009, 03:31:28 PM »
I have set soft limits also in positive range, but still nothing.
Soft limits work fine until start of NC program, when program is finish (or if program is stopped) they are not working any more.
After pressing a RESET button twice they are working again.

Offline Hood

*
  •  25,849 25,849
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: Soft limit problem - Mach3 + SmoothStepper
« Reply #9 on: June 16, 2009, 03:44:46 PM »
Sorry dont know what to suggest, it worked for me on my mill and your XML looks ok.
Hood