Hello Guest it is September 23, 2020, 06:34:30 AM

Author Topic: Tool change M-code in V2.60?  (Read 4046 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Tool change M-code in V2.60?
« on: November 23, 2007, 03:16:26 AM »
Hello all,

I upgraded from version 2.41 to 2.60, after that when I call a tool change M-code
M06 T1 for example then Mach keeps the old tool anyway ex. T0.
I downgraded back to 2.41 and it all works again.
Has something change in how to call a tool change?

Regards
Roger

Offline Chaoticone

*
  • *
  •  5,628 5,628
  • Precision Chaos
    • View Profile
Re: Tool change M-code in V2.60?
« Reply #1 on: November 23, 2007, 06:57:07 AM »
Check in the version you are running now (2.41) in general config., upper left, tool change option. Remember how it is set. Ignore, auto, wait,. Also, look at your M6 start and M6 end macros in the VB editor for the profile that does what you want it to. You may want to save those in a safe place. Are you running a macro pump? If so, save a copy of it as well and look in general config, close to center screen and see if run macro pump is checked.

Brett
;D If you could see the things I have in my head, you would be laughing too. ;D

My guard dog is not what you need to worry about!
Re: Tool change M-code in V2.60?
« Reply #2 on: November 23, 2007, 09:50:38 PM »
I am having the same issue with 2.58 and 2.6 when you type t2m6 g43 into the MDI the tool dro does not change the tool offsets seem to work but with an automatic tool changer I was afraid to use it I downgraded back to 2.00.065 and it is working again.

Steve
Skfab

Offline Chaoticone

*
  • *
  •  5,628 5,628
  • Precision Chaos
    • View Profile
Re: Tool change M-code in V2.60?
« Reply #3 on: November 23, 2007, 10:23:04 PM »
Post your XML and I will try to have a look at your set up.

Brett
;D If you could see the things I have in my head, you would be laughing too. ;D

My guard dog is not what you need to worry about!
Re: Tool change M-code in V2.60?
« Reply #4 on: November 24, 2007, 08:19:32 AM »
Hello Brett,
I'll post my xml file and my VB code for my m6 start.
I got a tool change with height probing.
It could be something in that VB code that the new version don't like
but I'm not sure what.

Thanks
Roger
Re: Tool change M-code in V2.60?
« Reply #5 on: December 01, 2007, 06:58:06 AM »
Hello again,

I think I find the problem, in my VB-macro for M6Start I used 'Tool = GetDRO(24)'
to get the new tool number and that worked before I upgraded to 2.60. But if
I change to 'Tool = GetSelectedTool()' it works as it should again.

//Roger

Offline Chaoticone

*
  • *
  •  5,628 5,628
  • Precision Chaos
    • View Profile
Re: Tool change M-code in V2.60?
« Reply #6 on: December 01, 2007, 08:49:56 PM »
Roger, I'm sorry, I downloaded the xml and macro, got busy and forgot to go back and look. Glad you got it.

Brett
;D If you could see the things I have in my head, you would be laughing too. ;D

My guard dog is not what you need to worry about!