Hello Guest it is January 23, 2022, 11:28:11 AM

Author Topic: Pokeys 57e and Mach4 mill spindle encoder SRO question  (Read 493 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Azalin

*
  •  102 102
    • View Profile
Pokeys 57e and Mach4 mill spindle encoder SRO question
« on: July 13, 2021, 09:36:01 AM »
Hi,

I wired up the servo encoder to my M16D (using Pokeys 57e). I did all the steps but I am not able to get Mach4 main screen to display the actual spindle speed. Please see the attached images.

I see the input pin for index is triggered when the spindle is spinning in Mach4 log. I also confirm the values are changing on PoKeys "Encoder Raw Values" screen.

So it seems like that I should see the spindle RPM in Mach4 but the Spindle SRO value is always static.

What am I missing?

Thanks
« Last Edit: July 13, 2021, 09:42:17 AM by Azalin »

Offline Azalin

*
  •  102 102
    • View Profile
Re: Pokeys 57e and Mach4 mill spindle encoder SRO question
« Reply #1 on: July 13, 2021, 09:37:30 AM »
Other images

Offline Azalin

*
  •  102 102
    • View Profile
Re: Pokeys 57e and Mach4 mill spindle encoder SRO question
« Reply #2 on: July 13, 2021, 09:37:48 AM »
More

Offline Azalin

*
  •  102 102
    • View Profile
Re: Pokeys 57e and Mach4 mill spindle encoder SRO question
« Reply #3 on: July 14, 2021, 08:07:52 AM »
Nobody?
Re: Pokeys 57e and Mach4 mill spindle encoder SRO question
« Reply #4 on: July 19, 2021, 03:29:02 PM »
In the po-blocks software do you see the the input blocks switching on and off . I have the same setup and have found the line driver between the encoder and the M16 nu-reliable . I have had 3 burn up . Ill give you an example I was threading on Friday nice get up Sat morning and try to thread and nothing as soon as it hit the line with with the spindle speed the program stops . My spindle  still worked worked but would not run a program with threading then I noticed the spindle rpm was not displayed . I now keep several line drives around . Check your diagnostic screen .

Offline Azalin

*
  •  102 102
    • View Profile
Re: Pokeys 57e and Mach4 mill spindle encoder SRO question
« Reply #5 on: July 19, 2021, 03:38:12 PM »
Hi,

My problem solved as follows:

As I described everything was good. In diagnostics screen all inputs and outputs worked fine. The reason Mach4 didn't display the actual RPM was just a screen set misconfiguration. I clicked the "Edit Screen" menu item then selected the "Spindle RPM" text field. Then in the "DRO Code" property I just selected "Spindle True RPM" then save.

After that Mach4 started to display the true RPM that comes from the encoder.

Solved this by an accident took my 2 weeks. Dang!

Offline Azalin

*
  •  102 102
    • View Profile
Re: Pokeys 57e and Mach4 mill spindle encoder SRO question
« Reply #6 on: July 19, 2021, 03:41:18 PM »
In the po-blocks software do you see the the input blocks switching on and off . I have the same setup and have found the line driver between the encoder and the M16 nu-reliable . I have had 3 burn up . Ill give you an example I was threading on Friday nice get up Sat morning and try to thread and nothing as soon as it hit the line with with the spindle speed the program stops . My spindle  still worked worked but would not run a program with threading then I noticed the spindle rpm was not displayed . I now keep several line drives around . Check your diagnostic screen .

Thank you
Re: Pokeys 57e and Mach4 mill spindle encoder SRO question
« Reply #7 on: July 19, 2021, 04:58:22 PM »
What are you using for a spindle motor ?

Offline Azalin

*
  •  102 102
    • View Profile
Re: Pokeys 57e and Mach4 mill spindle encoder SRO question
« Reply #8 on: July 19, 2021, 04:59:53 PM »
ABB MicroFlex a150 servo drive with Schneider 1.13kw servo.

Offline Azalin

*
  •  102 102
    • View Profile
Re: Pokeys 57e and Mach4 mill spindle encoder SRO question
« Reply #9 on: July 19, 2021, 05:18:56 PM »
Edit: Did a typo. Servo drive is ABB Microflex e150