Hello Guest it is September 19, 2020, 09:10:16 AM

Author Topic: Mach3 CNC system not communicating.  (Read 1445 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Mach3 CNC system not communicating.
« on: December 16, 2016, 06:55:54 PM »
All:

I am puzzled.    I have a CNC system that was up and running(win 7)  stable and was producing good work.     I had to be away from it for some time and when I came back to boot up, the battery on the computer motherboard had drained.   Of course that wiped any BIOS data and config that depended on it.    My Mach3 communicates to a CNCrouterparts plug n play system via an ESS.   When I replaced the battery and booted MACH3 loads but never gets to the "choose profile" screen.     Another issue is it seems it doesn't detect the ESS.    I ran the ESS config (program and manually) and it sees it.   The ESS low level Link is active (Steady yellow light on ethernet port) but not connected to Mach (2 blinks upper green LED)

I'm stumped.   Any ideas on things a dead bios battery may have caused to disrupt a stable system?    Am I not seeing the forest for the trees?   

RECAP.    Mach program runs but never gets to "choose profile screen)
 ESS seems to be configured correctly but no comm (which I am assuming is because Mach never gets to point of me choosing that profile.

Please help as Christmas Presents depend on this.

Thanks,   Steven
Re: Mach3 CNC system not communicating.
« Reply #1 on: December 16, 2016, 07:21:09 PM »
IIRC Mach has to get past the choose a profile stage before it will communicate with any motion device.

Mike.
We never have the time or money to do it right the first time, but we somehow manage to do it twice and then spend the money to get it right.
Re: Mach3 CNC system not communicating.
« Reply #2 on: December 16, 2016, 07:33:11 PM »
Excellent point.

Wonder what would cause the loader not to allow a choice of profiles
Re: Mach3 CNC system not communicating.
« Reply #3 on: December 16, 2016, 08:34:37 PM »
Well did some more trouble shooting.     I have a vistaCNC pendant so I unplugged that and everything worked great.    Plug pendant back in and MachIII will not load it just hangs.     Looks like I have to send the IMachIII pendant back again.   Hoping it is something I can fix but doubt it.

Sorry to run to forums ahead of a full trouble shoot procedure.
Re: Mach3 CNC system not communicating.
« Reply #4 on: December 17, 2016, 06:33:05 AM »
Well did some more trouble shooting.     I have a vistaCNC pendant so I unplugged that and everything worked great.    Plug pendant back in and MachIII will not load it just hangs.     Looks like I have to send the IMachIII pendant back again.   Hoping it is something I can fix but doubt it.

Sorry to run to forums ahead of a full trouble shoot procedure.

Sometimes it helps to have someone to commiserate with then trouble shoot.

Mike
We never have the time or money to do it right the first time, but we somehow manage to do it twice and then spend the money to get it right.