Author Topic: Problem with Mach3 Camera Plugin?  (Read 11293 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline 2nd_to_one

  • Active Member
  • Posts: 8
    • View Profile
Problem with Mach3 Camera Plugin?
« on: March 06, 2016, 03:30:49 PM »
Hello,

I am turning here for help because I have seen that Klaus frequents this board and I'm hoping he can help.

After reading Tweakie's old thread here http://www.machsupport.com/forum/index.php/topic,22932.0.html I was inspired to set up this same capability on my father-in-law's machine.  I purchased a USB camera similar to the one used by Tweakie, modified my Mach3 screen to add the buttons (thanks Klaus for Machscreen and Tweakie for the code) and installed the latest version of Klaus's camera plugin (v 3.04).  When it works, it works beautifully allowing me to quickly find X0 Y0.  However, the camera plugin seems to have some difficulty with my system as the camera view window "freezes" frequently which requires me to terminate and re-open the window to continue.  I have done a bit of testing with the camera feeding other video windows (Window media and ISpy) and the image never has an issue so I believe that it is something to do with the camera plugin.  I have tried two different cameras and both operate normally with other software but "freeze" (sometimes immediately) with the camera plugin.

The computer is running Windows 7, 64bit and my Mach3 version is 3.043.062.  When the camera view "freezes" I am also unable to toggle the interrupted crosshairs but I can select the Dialog Settings and Terminate buttons. 

I hope that I can get this issue resolved because this capability makes accurate part setup much easier for him.

Thank you in advance for any help you can provide.

Regards,

Steve

Offline Tweakie.CNC

  • Global Moderator
  • *
  • Posts: 7,636
  • Super Kitty
    • View Profile
    • Tweakie.CNC
Re: Problem with Mach3 Camera Plugin?
« Reply #1 on: March 07, 2016, 02:17:28 AM »
Hi Steve,

I have never used Win7, 64bit so have absolutely no idea what could be causing the problem but I am pretty sure Klaus will know.

Tweakie.
Success consists of going from failure to failure without loss of enthusiasm.  Winston Churchill.

Offline Klaus1311

  • Active Member
  • Posts: 491
    • View Profile
    • Hard - and Software
Re: Problem with Mach3 Camera Plugin?
« Reply #2 on: March 08, 2016, 11:53:18 AM »
Hi Steve

did you try the camera on different USB connectors? With help of USBDeview" (Freeware) you can find out, whether other devices are connected to same internal hub as your camera.

Klaus
The brain isn't a soap, it doesn't shrink when used.

Offline 2nd_to_one

  • Active Member
  • Posts: 8
    • View Profile
Re: Problem with Mach3 Camera Plugin?
« Reply #3 on: March 08, 2016, 03:45:47 PM »
Klaus,

Yes, the camera was tried on at least two USB 2 ports and one USB 3.0 port with no difference in behavior.  I will get USBDeview and see what it tells me about the configuration and then report back.

Thank you,

Steve

Offline 2nd_to_one

  • Active Member
  • Posts: 8
    • View Profile
Re: Problem with Mach3 Camera Plugin?
« Reply #4 on: March 10, 2016, 01:23:28 PM »
Klaus,

I have used USBDeview as suggested and discovered no obvious conflicts.  There were two other USB video device drivers, not in use, from previous webcam installs which I removed using the tool, however, the behavior did not change.  I also, for completeness, disconnected another camera that is on the system and used for general monitoring with another application, and tried again.  As has become the expectation, the video plugin window froze almost immediately upon opening.  Do you have any other experiments or suggestions?

Thank you,

Steve

Offline Klaus1311

  • Active Member
  • Posts: 491
    • View Profile
    • Hard - and Software
Re: Problem with Mach3 Camera Plugin?
« Reply #5 on: March 22, 2016, 04:21:04 PM »
Hi

just an short update. Someone was so kind to make tests with a test version. When I get feedback I'll let you know.


Klaus
The brain isn't a soap, it doesn't shrink when used.

Offline 2nd_to_one

  • Active Member
  • Posts: 8
    • View Profile
Re: Problem with Mach3 Camera Plugin?
« Reply #6 on: March 22, 2016, 10:42:28 PM »
Klaus,

Thank you for the update.  I look forward to the test results.

Steve

Offline 2nd_to_one

  • Active Member
  • Posts: 8
    • View Profile
Re: Problem with Mach3 Camera Plugin?
« Reply #7 on: March 25, 2016, 02:55:38 AM »
Just thought I'd drop a quick note on the forum to update anyone who might be following.  Klaus has sent me a test version of the plugin to evaluate and things are looking very promising.  The test version does not appear to exhibit the video freezing problem that I was experiencing with the current release.  There are a few other small issues to work through but I'm confident that in very short order Klaus will be releasing a new version of his plug in that plays much better with Windows 7 64-bit.

Steve