Hello Guest it is May 10, 2021, 09:33:23 PM

Author Topic: Mach4 ESS Homing  (Read 2187 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Mach4 ESS Homing
« on: February 01, 2016, 03:18:14 PM »
Hello, everyone. I'm a CNC newbie and I need some help. :'(

I'm trying to use the homing but doesn't work. I have a Mach4 V4.2.0.2686 with a ESS (plugin V1.0.1.132). I connected the home sensores and configured the plugins input of the ESS and Mach4, clicked the "Ref all home" button on the "program run" tab but only moves one axis but the DRO doesn't change and it doesn't do anything else. I also tryed with the "Ref X", "Ref Y" and "Ref Z" buttons of the "machine diagnostic" tab but no different result. I noticed that the axis moves up to the home position, the home sensor detect and  the Enable Button of the Control Panel stills enabled, I think that Mach4 is waiting for something.

Is there anyone that had a similar problem? Any hint to solve this? Thank you!

Offline DazTheGas

*
  •  753 753
  • DazTheGas
    • View Profile
Re: Mach4 ESS Homing
« Reply #1 on: February 01, 2016, 03:47:02 PM »
Have you setup your homing in the ess config, there is a tab for homing.

DazTheGas
Theres always time for a choccy biccy
Re: Mach4 ESS Homing
« Reply #2 on: February 01, 2016, 04:06:20 PM »
Thank you, Daz! Yes, every axis with the respective motor.

I/O tab
  Port1-Pin10 -> XHome
  Port1-Pin11 -> YHome
  Port1-Pin12 -> ZHome

Homing tab
  Motor0 -> XHome
  Motor1 -> YHome
  Motor2 -> ZHome


I saw that you had some videos on youtube about homing and Mach4. Maybe I have the answer there

Offline DazTheGas

*
  •  753 753
  • DazTheGas
    • View Profile
Re: Mach4 ESS Homing
« Reply #3 on: February 01, 2016, 05:14:09 PM »
The complete setup for the ess is there and the homing part is https://www.youtube.com/watch?v=cB-B1-SaZ_0&list=PL7IitnI6IOQB0Ws59EFXhBtYsWOgPCKT9&index=3

DazTheGas
Theres always time for a choccy biccy
Re: Mach4 ESS Homing
« Reply #4 on: February 02, 2016, 07:45:09 AM »
Thank you, Daz!! The problem was obvius as I expected. The Backoff Velocity in the ESS config was extremely low.