Hello Guest it is December 15, 2019, 03:20:53 AM

Author Topic: Z Axis not moving afer loading GCode  (Read 3374 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Z Axis not moving afer loading GCode
« on: May 01, 2015, 02:22:40 PM »
Machine jogs properly, with arrow keys and PgUp and PgDn.  After the GCode is loaded, can't jog Z Axis with PgUp and PgDn.  The machine will run the code, but kind of hard to zero the z axis.

Anyone have any ideas.   Have been looking similar issues for a couple of days now.

Mach 3
3 axis router NO ATC
BobCad

Thanks....
Re: Z Axis not moving afer loading GCode
« Reply #1 on: May 05, 2015, 01:46:41 PM »
anyone?

Offline TPS

*
  •  1,411 1,411
    • View Profile
Re: Z Axis not moving afer loading GCode
« Reply #2 on: May 05, 2015, 02:29:46 PM »
pls post Your G-code

Thomas
anything is possible, just try it.
if you find some mistakes, in my bad bavarian english,they are yours.
Re: Z Axis not moving afer loading GCode
« Reply #3 on: May 06, 2015, 05:28:15 AM »
I've attached a snipped of my code.  Again, there must be something I failed to check in the config file.  The code has not changed and the program runs fine. It's only when , in the middle of the program, I stop the machine and need to jog an axis that I am not able to jog it.
tony
( T1 |  1/8 FLAT ENDMILL | H1 )
( T2 |  3/16 FLAT ENDMILL | H2 )
N100 G20
N102 G0 G17 G40 G49 G80 G90
( DRILL )
N104 T1 M6
N106 G0 G90 G54 X-2.407 Y.6902 A0. S2139 M3
N108 G43 H1 Z.1
N110 G99 G83 Z-.765 R.1 Q.06 F26.11
N112 X0. Y1.304
N114 Y-1.304
N116 G80
N118 M5
N120 G91 G28 Z0.
N122 A0.
N124 M01
( SPIRAL )
N126 T2 M6
N128 G0 G90 G54 X.1907 Y.5248 A0. S4278 M3
N130 G43 H2 Z.25
N132 Z.2
N134 G1 Z-.05 F16.16
N136 X.1456 Y.5433 F26.16
N138 X.0984 Y.5581
N140 X.0498 Y.5687
N142 X0. Y.575
N144 X-.0505 Y.577
N146 X-.1013 Y.5745

Offline TPS

*
  •  1,411 1,411
    • View Profile
Re: Z Axis not moving afer loading GCode
« Reply #4 on: May 06, 2015, 05:41:23 AM »
Hi Tony,

ok i was on the wrong road.

can you check  CONFIG -> GENERAL CONFIG -> Jog modus allways active

hope it named so, because i have a German Version.

Thomas
« Last Edit: May 06, 2015, 05:43:08 AM by TPS »
anything is possible, just try it.
if you find some mistakes, in my bad bavarian english,they are yours.
Re: Z Axis not moving afer loading GCode
« Reply #5 on: May 12, 2015, 08:34:34 AM »
Have been going round and round on this..... ughhhhh! 

When I load the roadrunner sample GCode, all works properly.  However when GCode from my BobCAD gets loaded, the Z axis will not move with the PageUp / PageDown keys.  The code runs properly, but can't zero the z axis.

Here is the header and first few lines of GCode.


(BEGIN PREDATOR NC HEADER)
(MACH_FILE=HAAS - 3XVMILL.MCH)
(MTOOL T1 S1 D.25 C0. A0. H2.5)
(SBOX X0. Y0. Z-1.5 L16. W3.5 H1.5)
(END PREDATOR NC HEADER)

%
O100
(PROGRAM NUMBER)
(PROGRAM NAME - COLLETRACK2.NC)
(POST -  MACH 3 MILL NO ATC)
(DATE - FRI. 05/01/2015)
(TIME - 04:29PM)

N01 G20 G40 G49 G54 G80 G90 G91.1
;N02 G53 Z0.

(Machine Setup - 1  Pocket)
(FEATURE 2 AXIS)

;N03 T1 M6
N04 S3819 M03
N05 G00 G90 G54 X1.025 Y2.75
;N06 G43 H1 Z1. M08
N07 Z.2
N08 Z.1
N09 G01 Z0. F45.8366
N10 Z-.25
N11 G17 G03 X.975 Y2.75 I-.025 J0. F91.6732
N12 X1.025 Y2.75 I.025 J0.
Re: Z Axis not moving afer loading GCode
« Reply #6 on: May 12, 2015, 08:54:16 AM »
The BCad file loads completely ... with no errors ?
Only the Z is inhibited ? ? ?  not the x or y ?
Can you post the complete file ?

Russ
Re: Z Axis not moving afer loading GCode
« Reply #7 on: May 12, 2015, 09:51:51 AM »
  The code runs properly, but can't zero the z axis.

You can zero the axis before you load the code.

Might also post your XML so someone can check your configuration.

Russ
Re: Z Axis not moving afer loading GCode
« Reply #8 on: May 12, 2015, 02:00:11 PM »
Thanks for the quick reply!

Yes, Z axis jogs just fine until the GCode is loaded, then Z can't be jogged.

X and Y axis work before and after loading GCode.

Complete GCode attached.  XML on next post


Thanks again!
Re: Z Axis not moving afer loading GCode
« Reply #9 on: May 12, 2015, 02:04:36 PM »
and here is the XML file