Hello Guest it is March 03, 2021, 07:22:46 AM

Author Topic: Tachus42 Drivers and motors works in Kcam 4 and Not working in Mach3  (Read 10504 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hi dear friends, i bought tachus42 driver board months ago and it works with motors in mach3 but it burned after short period, and i replaced it with another one also tachus42 but from another local seller , but this time it doesn't works however i tried the xml file from the official website of Tachus42 ,  the seller supply the setting file for Kcam , i tried it and it works in kcam4 - the pins in kcam same as mach3 xml files from Driver website.


i attached the ports and pins in my pc and both of the software








this setting in Kcam

Offline Hood

*
  •  25,838 25,838
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: Tachus42 Drivers and motors works in Kcam 4 and Not working in Mach3
« Reply #1 on: December 20, 2013, 06:54:42 PM »
Try Sherline mode.
Hood
Re: Tachus42 Drivers and motors works in Kcam 4 and Not working in Mach3
« Reply #2 on: December 21, 2013, 08:09:52 AM »
tried with no success

Offline Hood

*
  •  25,838 25,838
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: Tachus42 Drivers and motors works in Kcam 4 and Not working in Mach3
« Reply #3 on: December 21, 2013, 03:24:02 PM »
Can you attach your xml please, also a link to some documentation on your drives would be good.
Hood
Re: Tachus42 Drivers and motors works in Kcam 4 and Not working in Mach3
« Reply #4 on: December 21, 2013, 06:23:28 PM »

About the board :

http://pminmo.com/3axis/3axis.htm

http://pminmo.com/PMinMOwiki/index.php5?title=3axis

the xml files is downloaded from their website and it should work and already worked before with my old driver

i forgot to thank you for your time :) and hope to help me , i need to work with Mach3 not other software

Offline Hood

*
  •  25,838 25,838
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: Tachus42 Drivers and motors works in Kcam 4 and Not working in Mach3
« Reply #5 on: December 22, 2013, 05:07:02 AM »
I would need your xml as there may be changes from that one.
Hood
Re: Tachus42 Drivers and motors works in Kcam 4 and Not working in Mach3
« Reply #6 on: December 22, 2013, 01:24:39 PM »
Thanx Hood, i attached my file now :

i don't know y the xml file size increased from 40 kb to 98 kb , and i didn't edit it, or added anything to mach3

Offline Hood

*
  •  25,838 25,838
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: Tachus42 Drivers and motors works in Kcam 4 and Not working in Mach3
« Reply #7 on: December 22, 2013, 02:38:40 PM »
I dont see any reason it would not work as the motor pins are the same in that xml as the screenshots of KCam.
You do not have Sherline mode enabled in that xml however but maybe you changed it back?
When you changed to Sherline mode did you restart Mach?

Hood
Re: Tachus42 Drivers and motors works in Kcam 4 and Not working in Mach3
« Reply #8 on: December 22, 2013, 04:54:34 PM »
yes, i restart mach after enable Sherline mode , and yes i get it back to normal when no change,

i notice something unusual when testing again , it sometime give pulse , this mean the motor just rotate less than 1 degree " very short move "  then nothing ...   this happen some time when click right then left in keypad for moving x axis . then nothing work ....

Offline Hood

*
  •  25,838 25,838
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: Tachus42 Drivers and motors works in Kcam 4 and Not working in Mach3
« Reply #9 on: December 22, 2013, 05:02:42 PM »
That almost sounds like your Step and Dir pins are reversed.
One thing however I did notice is your motor tuning seems to be way out. You have 200 steps per unit and you are running Inch units. I would expect a lot more for that, probably 20,000 but that will depend on microstepping, gearing and screw pitch.
Hood