Hello Guest it is December 08, 2019, 05:11:12 AM

Author Topic: Z output faulty on 3040 - groan....  (Read 4320 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Z output faulty on 3040 - groan....
« on: December 09, 2013, 01:28:00 PM »
Hi All,

Another chapter in this epic 3040 journey!!   :D  

Started a nice dimensional file last Friday and got about 75% through it when, whammy!  Strange noises and devastating cross cuts destroyed what was shaping up into a beautiful piece.  

Wellllllll, my Z output has some problems - After about 250k lines of code towards the end (also the first on the machine) my Z motor started chattering and seemed stuck in place, then quit moving entirely, but still let me know it was trying by the guttural groan it kept putting out.

So, I've tested for the following and come up with this:

1)  All motors good - tested all three.
2)  Mach3 Pins and ports good - they remain at the settings that worked initially.
3)  Spindle good.
4)  Get same chatter and non-movement when I hook the z cable up to any motor.

Any thoughts folks?

Joe
469-363-0651

Offline Hood

*
  •  25,856 25,856
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: Z output faulty on 3040 - groan....
« Reply #1 on: December 09, 2013, 04:12:10 PM »
Reduce the Velocity and accel and see if that helps.
Hood
Re: Z output faulty on 3040 - groan....
« Reply #2 on: December 09, 2013, 04:24:15 PM »
no luck....

Offline ger21

*
  • *
  •  6,289 6,289
    • View Profile
    • The CNC Woodworker
Re: Z output faulty on 3040 - groan....
« Reply #3 on: December 09, 2013, 04:27:26 PM »
How much did you reduce them by? Try reducing the accel by 50%.
Gerry

2010 Screenset
http://www.thecncwoodworker.com/2010.html

JointCAM Dovetail and Box Joint software
http://www.g-forcecnc.com/jointcam.html
Re: Z output faulty on 3040 - groan....
« Reply #4 on: December 09, 2013, 04:32:56 PM »
roger that - reduced accel 50% to 50 - no luck.

settings that previous worked are

steps 400
velo 700
accel  100

Offline ger21

*
  • *
  •  6,289 6,289
    • View Profile
    • The CNC Woodworker
Re: Z output faulty on 3040 - groan....
« Reply #5 on: December 09, 2013, 04:41:18 PM »
Quote
4)  Get same chatter and non-movement when I hook the z cable up to any motor.

Bad drive or cable
Gerry

2010 Screenset
http://www.thecncwoodworker.com/2010.html

JointCAM Dovetail and Box Joint software
http://www.g-forcecnc.com/jointcam.html
Re: Z output faulty on 3040 - groan....
« Reply #6 on: December 09, 2013, 05:04:41 PM »
ok.   does a bad drive mean a component in the control box or the motor?

Offline Hood

*
  •  25,856 25,856
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: Z output faulty on 3040 - groan....
« Reply #7 on: December 10, 2013, 02:57:59 AM »
It is not going to be the motor if it works fine from another axis, so it will be whatever is in your control box that drives that motor. Do you know what is in the control box?
Hood
Re: Z output faulty on 3040 - groan....
« Reply #8 on: December 10, 2013, 09:47:41 AM »
it's a 3040 3 axis T-D

Offline Hood

*
  •  25,856 25,856
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: Z output faulty on 3040 - groan....
« Reply #9 on: December 10, 2013, 02:44:28 PM »
afraid that means absolutely nothing to me, if you can provide a link to documentation I can have a look to see what you have but I am not even going to attempt to do a search as I fear I will spend many hours and get nowhere.

Hood