Hello Guest it is July 22, 2019, 05:14:55 PM

Author Topic: Problems with Mach3 , Gcode or BobCad! and I am not sure whats going on!!  (Read 11714 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Re: Problems with Mach3 , Gcode or BobCad! and I am not sure whats going on!!
« Reply #20 on: November 09, 2013, 07:41:34 PM »
opps, this should be before the last post.

These are pictures of me returning to Zero, then jogging the table to the extreme end of each of the axis.

Offline Hood

*
  •  25,849 25,849
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: Problems with Mach3 , Gcode or BobCad! and I am not sure whats going on!!
« Reply #21 on: November 09, 2013, 08:09:52 PM »
Ok its getting late here so probably wont be able to look through the info you have posted thoroughly so this will be a quick reply.
You said a few posts back
Quote
Z+ the milll moves down, |  DRO increments in the +  (0 from -8)  |  pg down moves head Down
Z-  the milll moves down, |  DRO increments in the -  (-8 from 0)  |  pg up moves head up

So which is correct the Z + or Z- , Looking at the values you give in brackets it seems to me like you have the axis the wrong way but maybe its all just typos.

Regarding the Z moving slowly that is because your code has a G53Z0 near the start, there should be a G0 preceding the G53Z0 if you wish it to be a rapid.

Hood

Offline Hood

*
  •  25,849 25,849
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: Problems with Mach3 , Gcode or BobCad! and I am not sure whats going on!!
« Reply #22 on: November 09, 2013, 08:19:22 PM »
Quote
I also dont understand why it wants to move the stock to the left and work its way backwards.

Regarding starting at the right hand end of the stock, that is what the code is telling it to do.
Hood
Re: Problems with Mach3 , Gcode or BobCad! and I am not sure whats going on!!
« Reply #23 on: November 09, 2013, 08:25:13 PM »
so , I am in the shop, and I am doing the following.

ref all home

I moved the head down, so as not to hit anything, then zero'ed everything

so from the controller:

i hold the Z- button, and the head travels down, and the DRO reads  -8

i hold the Z+ button, and the head travels up, and the DRO reads  +17 now


i hold the pg-down button, and the head travels down, and the DRO reads +7

i hold the pg-up  button, and the head travels up, and the DRO reads  +2 now


Offline Hood

*
  •  25,849 25,849
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: Problems with Mach3 , Gcode or BobCad! and I am not sure whats going on!!
« Reply #24 on: November 09, 2013, 08:30:09 PM »
Ok that sounds correct.

Z issue is as said above, there is no G0 called so the G53 will move at the current feedrate which is 6mm/min.

The code is telling Mach to start at the right hand end of the stock, so that is correct.

Hood
Re: Problems with Mach3 , Gcode or BobCad! and I am not sure whats going on!!
« Reply #25 on: November 09, 2013, 08:41:26 PM »
Ok that sounds correct.

Z issue is as said above, there is no G0 called so the G53 will move at the current feedrate which is 6mm/min.

The code is telling Mach to start at the right hand end of the stock, so that is correct.

Hood

Ok so before I forget :D, thanks a boat load. I am loving this personal treatment.

The G0 in front of the G53 made everything work as I think it should.

now, the Start on the right is a bit annoying, but I can live with it.  I am going to try an understand why.

near as I can tell, Bobcad displays the sample starting from the left, but its starting on the left.  but I think I can put up with it till I figure it out.


again! thanks for the tons of help. most appreciated

Offline Hood

*
  •  25,849 25,849
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: Problems with Mach3 , Gcode or BobCad! and I am not sure whats going on!!
« Reply #26 on: November 09, 2013, 08:44:38 PM »
If you attach your bobcad file I will take a look at it and see if I can figure out the problem, could be you have the axis set backwards in BobCAD. I havent used Mill in BobCAD much so thats just a wild guess.

Oh likely you will have to zip the file to attach here as I dont think a .bccd file extension will be in the allowed list.
Hood
Re: Problems with Mach3 , Gcode or BobCad! and I am not sure whats going on!!
« Reply #27 on: November 09, 2013, 08:46:16 PM »
weird, I am sure I posted it today, but it vanished, oh well. here it is now

Offline Hood

*
  •  25,849 25,849
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: Problems with Mach3 , Gcode or BobCad! and I am not sure whats going on!!
« Reply #28 on: November 09, 2013, 08:46:48 PM »
Oh and BTW you can edit your BobCAD post processor to add the G0, it will be fairly straightforward to do, just make sure you  make a copy of the original before you make any changes just in case ;)

Hood

Offline Hood

*
  •  25,849 25,849
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: Problems with Mach3 , Gcode or BobCad! and I am not sure whats going on!!
« Reply #29 on: November 09, 2013, 08:48:34 PM »
Ok will have a very quick look but its nearly 2am so likely wont post back until tomorrow, oh well later today ;D

Hood