Hello Guest it is June 16, 2019, 05:26:58 PM

Author Topic: Mach3 acting funny  (Read 3851 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Mach3 acting funny
« on: September 22, 2013, 03:39:07 PM »
I import a .DFX file in one version of  Mach3, and make the .TAP file
And open it in a older version it displays the object totally wrong, doesnt look like what i made..
Anyone seen this before.
The file is made in Vectric

Børge

Offline ger21

*
  • *
  •  6,260 6,260
    • View Profile
    • The CNC Woodworker
Re: Mach3 acting funny
« Reply #1 on: September 22, 2013, 04:10:18 PM »
You didn't describe what is different, but my guess would be different IJ modes.
Gerry

2010 Screenset
http://www.thecncwoodworker.com/2010.html

JointCAM Dovetail and Box Joint software
http://www.g-forcecnc.com/jointcam.html
Re: Mach3 acting funny
« Reply #2 on: September 22, 2013, 04:56:56 PM »
What i made was a old style Cannon barrel.
In the newest version that can import .DFX files it looks ok.
In the old version it displays a funny line, with weird arcs in different directions.

Wil check the IJ mode tomorrow, is this the correct window to check it.
Should all settings be the same in both programs in his window.
could it be i altered something yesterday when i ran the motor tuning....
« Last Edit: September 22, 2013, 05:03:57 PM by Børge »

Offline ger21

*
  • *
  •  6,260 6,260
    • View Profile
    • The CNC Woodworker
Re: Mach3 acting funny
« Reply #3 on: September 22, 2013, 07:31:29 PM »
Actually, it's the older version that can import .dxf files, which is the screen you've shown. The newer version is a different screen. Config > General Config.
Make sure IJ mode is set to Inc.
Gerry

2010 Screenset
http://www.thecncwoodworker.com/2010.html

JointCAM Dovetail and Box Joint software
http://www.g-forcecnc.com/jointcam.html
Re: Mach3 acting funny
« Reply #4 on: September 23, 2013, 08:33:39 AM »
Hi Ger21, your right, i mixed the versions.
I tried this morning change the IJ mode to INC, it didnt help, same silly picture.....
I rebooted the PC also...


Børge

Offline Hood

*
  •  25,843 25,843
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: Mach3 acting funny
« Reply #5 on: September 23, 2013, 02:02:02 PM »
Please attach both your xml and the code you are having issues with.
Hood
Re: Mach3 acting funny
« Reply #6 on: September 23, 2013, 03:47:49 PM »
Here is the code

Code: [Select]
(File vectori3_multipass21.tap )
(Sunday, September 22, 2013)
G90G80G49
G90.1
G0 Z0.0522 X0.0507
M3
F91.000 G1 Z0.1029 X5.8799
G1 Z56.9719 X5.8799
G0 Z56.9719 X5.4710
G1 Z0.1537 X5.5218
G0 Z0.0522 X4.5505
G1 Z5.1652 X4.5505
G0 Z4.3983 X3.4256
G1 Z0.0522 X3.4256
G0 Z0.1029 X2.2499
G1 Z3.7851 X2.2499
G0 Z3.4778 X1.4830
G1 Z0.1029 X1.4830
G0 Z0.1768 X0.0542
G3 Z1.6830 X1.0725 I0.0955 K1.2462
G2 Z3.0411 X0.7680 I2.4157 K2.6974
G2 Z3.7229 X1.1674 I1.7357 K2.9270
G3 Z5.8688 X4.9947 I-0.4943 K11.1726
G3 Z6.5703 X5.0148 I4.7489 K6.2269
G2 Z9.3853 X4.2722 I8.5797 K9.0139
G1 Z9.4038 X4.6630
G1 Z10.1399 X4.6630
G3 Z12.3549 X4.5133 I4.1907 K11.2205
G0 Z12.2388 X4.5526
G1 Z13.0489 X4.5526
G1 Z13.0489 X4.1844
G1 Z16.1582 X4.1107
G1 Z24.2084 X4.0969
G1 Z24.2050 X4.4421
G1 Z24.9414 X4.4421
G3 Z26.8192 X4.4790 I4.2652 K25.8841
G1 Z27.6292 X4.4789
G1 Z27.6292 X4.1107
G1 Z27.9733 X4.0905
G1 Z28.0144 X4.0906
G1 Z28.0542 X4.0872
G1 Z28.0928 X4.0805
G1 Z28.1303 X4.0709
G1 Z28.2024 X4.0440
G1 Z28.2712 X4.0086
G1 Z28.6280 X3.7607
G1 Z28.7303 X3.7084
G1 Z28.8024 X3.6846
G1 Z28.8399 X3.6769
G1 Z28.8785 X3.6722
G1 Z28.9184 X3.6710
G1 Z28.9595 X3.6734
G1 Z29.0021 X3.6798
G1 Z29.8658 X3.6779
G1 Z32.5764 X3.5748
G1 Z36.7971 X3.3375
G3 Z37.4152 X3.9149 I3.3172 K37.3948
G3 Z37.9925 X3.2968 I3.3172 K37.3948
G1 Z38.4238 X3.2801
G1 Z39.8890 X3.2257
G1 Z40.4912 X3.1766
G1 Z41.5614 X3.1472
G1 Z47.1804 X2.9795
G3 Z48.9475 X2.9326 I2.7055 K48.0573
G1 Z49.1683 X2.8957
G1 Z49.4629 X2.9325
G1 Z49.7401 X2.9027
G1 Z50.1168 X2.9110
G1 Z51.4429 X2.9010
G1 Z51.7240 X2.9238
G1 Z51.9099 X2.9497
G1 Z52.0945 X2.9858
G1 Z52.1863 X3.0082
G1 Z52.2775 X3.0337
G1 Z52.3684 X3.0625
G1 Z52.4588 X3.0948
G1 Z53.0415 X3.2476
G1 Z54.8026 X3.9313
G1 Z54.8727 X3.9632
G1 Z54.9430 X3.9842
G1 Z55.0133 X3.9954
G1 Z55.0837 X3.9979
G1 Z55.2243 X3.9809
G1 Z55.8058 X3.7656
G1 Z55.8692 X3.4077
G1 Z56.2857 X3.4028
G1 Z56.2698 X2.9038
G1 Z56.9591 X2.8953
G1 Z56.9076 X1.1633
G0 X1.0000
M5M30

Børge

Offline Hood

*
  •  25,843 25,843
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: Mach3 acting funny
« Reply #7 on: September 23, 2013, 03:57:25 PM »
Ok so its a lathe, there are another couple of things that can affect how code is processed/displayed in Turn.
One is the toolpost column in the Tool Table. make sure you have them all set to front if its a front post lathe or rear if its a rear post lathe.
Other thing is the reversed arcs in front post, you will get that from Config, then Ports and Pins then Turn Options.

Hood
Re: Mach3 acting funny
« Reply #8 on: September 23, 2013, 03:58:35 PM »
Hi

it wont attach the XML files

Børge

Offline Hood

*
  •  25,843 25,843
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: Mach3 acting funny
« Reply #9 on: September 23, 2013, 04:01:12 PM »
You need to make the name of the xml unique for the forum to accept as it will only allow a file name to be used once. Changing the name to Borge should be safe enough then if you have to attach again Borge1, bORGE2 etc etc.

Hood