Hello Guest it is May 26, 2019, 09:42:15 AM

Author Topic: "Y" YESTERDAY - NO "Y" TODAY  (Read 2527 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

"Y" YESTERDAY - NO "Y" TODAY
« on: August 20, 2012, 01:36:19 AM »
EZROUTER PLASMA TABLE RUNNING MACH 3.

Could both motors go out at the same time, or is it something simple.  I have the machine for 2 year and now that my backlog is the biggest its ever been, I am dead in the water.  HELP.

Noticed the gantry needed cleaning so I wiped it down and oiled tracks.  Manually moved gantry forward and backward easily and slowly, and now nothing. On the Mach 3 screen it shows it should be moving but it is not.

Any ideas?

Buzz

Offline Hood

*
  •  25,826 25,826
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: "Y" YESTERDAY - NO "Y" TODAY
« Reply #1 on: August 20, 2012, 02:26:49 AM »
Check your wiring just in case you pulled something when you were cleaning. I suppose it could be possible to damage drives by back driving the motors manually.
Hood
Re: "Y" YESTERDAY - NO "Y" TODAY
« Reply #2 on: August 20, 2012, 09:52:30 AM »
All wiring has been checked and for all instances, everything seems ok. What do you mean with back drive motors? Manually moving?

Offline Hood

*
  •  25,826 25,826
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: "Y" YESTERDAY - NO "Y" TODAY
« Reply #3 on: August 20, 2012, 10:23:39 AM »
Rotating the motors manually will make them produce electricity, it may  damage the drives.
Hood
Re: "Y" YESTERDAY - NO "Y" TODAY
« Reply #4 on: August 20, 2012, 10:51:43 AM »
Does mean I need new motors? Drives? 

Offline Hood

*
  •  25,826 25,826
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: "Y" YESTERDAY - NO "Y" TODAY
« Reply #5 on: August 20, 2012, 03:23:46 PM »
It could mean you need new drives but the best way to check would be swap known good ones from other axis and see if they work.
Hood
Re: "Y" YESTERDAY - NO "Y" TODAY
« Reply #6 on: August 20, 2012, 06:31:39 PM »
Thank you Hood. I have the slave axis going out and the Y is totally out. Got 2 coming to fix. The tech guy at EZRouter walked me through the steps to check for 2 hours and we (he) figured it out. I was the slow component in this equation.
If not for him, I would have tried what you suggested.