Hello Guest it is December 06, 2019, 11:46:05 PM

Author Topic: Z axis plunges when starting?  (Read 3755 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Z axis plunges when starting?
« on: June 02, 2012, 08:24:58 AM »
I am just getting started in cnc wood working so this may not be explained properly but, When I zero the z axis, then hit cycle start, it will do a 1/2"-5/8" plunge into the work piece first thing. I have rechecked the zero several times and am not seeing what I could be doing wrong.

Thanks for any help you can provide.

Tony
Re: Z axis plunges when starting?
« Reply #1 on: June 02, 2012, 08:49:00 AM »
I am having the same issue, playing around a little, I belive it has to do with the setup , the part hieght, top of part,ect... I have found that if I hit the stop command before I hit the star button, the spindle raises up and strts correctly, I dont know why, still working on it. I will be happy when someone can explain it correctly.
Re: Z axis plunges when starting?
« Reply #2 on: June 02, 2012, 09:22:29 AM »
Show the first 10 lines of gcode
Re: Z axis plunges when starting?
« Reply #3 on: June 02, 2012, 09:40:31 AM »
Will do, but how do I do this. Sorry for not knowing much about these things.

Tony
Re: Z axis plunges when starting?
« Reply #4 on: June 02, 2012, 09:50:30 AM »
Click edit gcode. A notebook window will open, just copy and paste that info.
Re: Z axis plunges when starting?
« Reply #5 on: June 02, 2012, 10:17:55 AM »
Golly! thanks! I think I did it.
I will be going to a grad party so it will be a couple hrs before I get home to look at this.

Thanks

Mach2/3 Postprocessor )
N10G00G20G17G20G90G40G49G80
N20G70
N30T1M06
N40G00G43Z0.2000H1
N50S12000M03
N60G94
N70X0.0000Y0.0000F40.0
N80G00X-0.0050Y-4.8664Z0.2000
N90G01Z-0.2000F20.0
N100G01X8.9305F40.0
N110X8.9071Y-4.8567
N120X8.90


Re: Z axis plunges when starting?
« Reply #6 on: June 02, 2012, 07:09:31 PM »
hello, I think I have it, on line N80 z= 0.2000, this looks like the first z command I see, and it matches what appears to be your cutting height on line n90.  What I did was remove the z0.2000 at the end of n80 and type it back at the end of line n70, with an adjusted height to clear the material, this will send the command to go to the correct height before the machine moves to its first location.  I'm pretty sure this will work, there may be a better way as I am a newbie, but this worked for me., good luck!
Re: Z axis plunges when starting?
« Reply #7 on: June 02, 2012, 07:43:11 PM »
Thank you. I will give it a try either late tonight or first thing in the morning.

Tony
Re: Z axis plunges when starting?
« Reply #8 on: June 03, 2012, 07:43:09 AM »
On my machine, this moved the plunge location but it still plunges. Don't know if this helps put the g-codes were created by Cut3D.

Tony

Offline ger21

*
  • *
  •  6,289 6,289
    • View Profile
    • The CNC Woodworker
Re: Z axis plunges when starting?
« Reply #9 on: June 03, 2012, 08:03:03 AM »
Line N40 has a G43, tool length offset. That could be your problem.
Gerry

2010 Screenset
http://www.thecncwoodworker.com/2010.html

JointCAM Dovetail and Box Joint software
http://www.g-forcecnc.com/jointcam.html