Hello Guest it is May 13, 2021, 09:30:21 PM

Author Topic: Rotary and linear axis not moving together in automatic mode.  (Read 4977 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Rotary and linear axis not moving together in automatic mode.
« on: December 29, 2006, 06:50:48 PM »
Hello,
I'm running the program below in Mach3 (latest version).  When in automatic mode it makes the A-axis move first then the linear move in X.  It should move both axis at the same time.  When i move the the A and X axis in jog mode they both move together.  Also when I make a move with all or both axis in MDI it moves together.  Why is this happening?  Does it have something to do with the G81 drill mode?

(DRILL TEST-001)
G90G80G49G20
G00X0.Y0.
S3000M3
G00Z1.
G00G98G81X0.Y0.A0.Z-.1R.0625F75.
X.125A45.
X.25A90.
X.375A135.
X.5A180.
X.625A225.
X.75A270.
X.875A315.
X1.A360.
X1.125A45.
X1.25A90.
X1.375A135.
X1.5A180.
X1.625A225.
X1.75A270.
X1.875A315.
X2.A360.
G00Z1.0
M30

Offline Chaoticone

*
  • *
  •  5,626 5,626
  • Precision Chaos
    • View Profile
Re: Rotary and linear axis not moving together in automatic mode.
« Reply #1 on: December 29, 2006, 07:56:55 PM »
Post your xml for us to see.


Brett
;D If you could see the things I have in my head, you would be laughing too. ;D

My guard dog is not what you need to worry about!
Re: Rotary and linear axis not moving together in automatic mode.
« Reply #2 on: December 29, 2006, 08:40:35 PM »
Attached is the XML file I'm using.
Re: Rotary and linear axis not moving together in automatic mode.
« Reply #3 on: December 29, 2006, 09:19:41 PM »
Here is a more updated XML file.  The last one did not save my updates but the problem is present in both versions

Offline Chaoticone

*
  • *
  •  5,626 5,626
  • Precision Chaos
    • View Profile
Re: Rotary and linear axis not moving together in automatic mode.
« Reply #4 on: December 29, 2006, 10:05:22 PM »
Check out your toolpath config. I don't know for sure, but play with these and see if they fix it. post the code and I will try to run it tomorrow with your xml. if you don't get it before then.

Brett
;D If you could see the things I have in my head, you would be laughing too. ;D

My guard dog is not what you need to worry about!

Offline Chip

*
  • *
  •  2,055 2,055
  • Gainesville Florida USA
    • View Profile
Re: Rotary and linear axis not moving together in automatic mode.
« Reply #5 on: December 29, 2006, 10:13:29 PM »
Hi, Enytned1

Took the g81 out nice spiral hear, X and A.

Chip

Offline Chaoticone

*
  • *
  •  5,626 5,626
  • Precision Chaos
    • View Profile
Re: Rotary and linear axis not moving together in automatic mode.
« Reply #6 on: December 29, 2006, 10:20:48 PM »
Chip is on the ball. Thanks Chip.

Brett
;D If you could see the things I have in my head, you would be laughing too. ;D

My guard dog is not what you need to worry about!
Re: Rotary and linear axis not moving together in automatic mode.
« Reply #7 on: December 29, 2006, 10:32:51 PM »
I also removed the G81 from the line and it moved both axis together.  The issue is with rotating the A-axis and moving to the X-axis position at the same time, in the drilling mode.
"Config>Toolpath allows you to define how the toolpath is displayed", I don't think that has anything to do with the way Mach3 reads and interprets G codes.

Thanks
Re: Rotary and linear axis not moving together in automatic mode.
« Reply #8 on: December 29, 2006, 11:20:05 PM »
The A axis is not in the drill cycles :(
Fixing problems one post at a time ;)

www.newfangledsolutions.com
www.machsupport.com
Re: Rotary and linear axis not moving together in automatic mode.
« Reply #9 on: December 29, 2006, 11:41:10 PM »
This is a program I used on my Maxnc machine before I upgraded to a larger machine.  I figured since it was listed as an input in the Mach3 manual it should make the movement simultaneously with the any other axis listed in the line.

10.7.24.2 G81 Cycle
Program G81 X~ Y~ Z~ A~ B~ C~ R~ L~

Thanks for your help every one,
Never the less, amazing software and support.