Author Topic: LCD DRo plugin Gravitech board  (Read 30249 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline cd_edwards

  • Active Member
  • Posts: 90
    • View Profile
    • CE CNC Signs
LCD DRo plugin Gravitech board
« on: November 30, 2011, 10:21:44 PM »
Here's a LCD DRo plugin which works with the Gravitech LCD board. There is NO setup, you will need to edit the XML file using the XML reader in the General Mach3 forum. Please READ the LCDDRO.txt file before doing anything though, as it explains what you need todo.

Updates to the display are almost realtime and are MUCH faster than using the chargepump.m1s file and mach3's builtin serial routine. The currect exec line from the running program is displayed along with 3 axis's. An option is availble to display the 4th A Axis. Display will show the value of ESTOP when estop is enabled.  I might change the display output slightly so that DRO's are displayed at all times by moving ESTOP into another place and not clearing the screen.



EDIT: Added updated version of the LCD Plugin and removed old version.
« Last Edit: December 05, 2011, 07:51:16 PM by budman68 »

Offline budman68

  • Global Moderator
  • *
  • Posts: 2,360
    • View Profile
Re: LCD DRo plugin Gravitech board
« Reply #1 on: December 01, 2011, 05:01:48 AM »
Thank you for posting this. I will try to get to try this as soon as I can to give some input.

Thanks,
Dave
----------------------------------------------------------------------
Just because I'm a Global Moderator, don't assume that I know anything !

Dave->    ;)

Offline budman68

  • Global Moderator
  • *
  • Posts: 2,360
    • View Profile
Re: LCD DRo plugin Gravitech board
« Reply #2 on: December 04, 2011, 02:05:49 PM »
Hi, Colten,

Ok, tried out the plugin a bit today and it is indeed smoother and faster than the macropump. I do agree that if you could put the estop message to the right side of one of the lines, that would be nice instead of the whole screen black except for the estop message. Not a big deal, just agreeing with you.

Just because you asked if there was anything we might like to be different, I would like 4 places after the decimal point as I use "inches".

Will try some more testing down the road on an actual running machine but I'm swamped here right now.

It's really seems to be a nice plugin and I for one, appreciate it-
Dave
----------------------------------------------------------------------
Just because I'm a Global Moderator, don't assume that I know anything !

Dave->    ;)

Offline cd_edwards

  • Active Member
  • Posts: 90
    • View Profile
    • CE CNC Signs
Re: LCD DRo plugin Gravitech board
« Reply #3 on: December 04, 2011, 05:53:46 PM »
Ask and you shall recieve. Here's an updated version of the plugin. Has the ESTOP change already and it was simple to change the format of the display to 4 digits. I would have edited my original post, but I don't see that option anywhere.

Offline budman68

  • Global Moderator
  • *
  • Posts: 2,360
    • View Profile
Re: LCD DRo plugin Gravitech board
« Reply #4 on: December 04, 2011, 06:03:11 PM »
Thanks so much, Colton, that was very kind of you  :)

Thanks,
Dave
----------------------------------------------------------------------
Just because I'm a Global Moderator, don't assume that I know anything !

Dave->    ;)

Offline budman68

  • Global Moderator
  • *
  • Posts: 2,360
    • View Profile
Re: LCD DRo plugin Gravitech board
« Reply #5 on: December 04, 2011, 06:10:44 PM »
Ask and you shall recieve. Here's an updated version of the plugin. Has the ESTOP change already and it was simple to change the format of the display to 4 digits. I would have edited my original post, but I don't see that option anywhere.

I have edited your original post to reflect the updated file for you.

Dave
----------------------------------------------------------------------
Just because I'm a Global Moderator, don't assume that I know anything !

Dave->    ;)

Offline budman68

  • Global Moderator
  • *
  • Posts: 2,360
    • View Profile
Re: LCD DRo plugin Gravitech board
« Reply #6 on: December 04, 2011, 07:03:24 PM »
Hi, Colton,

Unfortunately something has changed this time around.

Please see the picture of how the format is looking as there's an extra set of zeros and the Z axis has no Letter designation.

Thanks,
Dave
----------------------------------------------------------------------
Just because I'm a Global Moderator, don't assume that I know anything !

Dave->    ;)

Offline Chaoticone

  • Administrator
  • *
  • Posts: 5,432
  • Precision Chaos
    • View Profile
Re: LCD DRo plugin Gravitech board
« Reply #7 on: December 04, 2011, 08:20:08 PM »
Thanks Colton, that looks pretty handy.  :)

Brett
;D If you could see the things I have in my head, you would be laughing too. ;D

My guard dog is not what you need to worry about!

Offline cd_edwards

  • Active Member
  • Posts: 90
    • View Profile
    • CE CNC Signs
Re: LCD DRo plugin Gravitech board
« Reply #8 on: December 04, 2011, 08:55:25 PM »
I suspect this might be some overrun from the runtime display. I'm not seeing this on my end at all, but then it could be that your setup is slightly differant. I noticed that the runtime display has several differant lengths to it. This variable is actually formatted by Mach3 internally. unfortunately is not available as a number so I could format it myself. I've modified the source so that only 4 digits plus : are displayed. I'll email you a copy of it to see if fixes the problem your seeing.

Offline budman68

  • Global Moderator
  • *
  • Posts: 2,360
    • View Profile
Re: LCD DRo plugin Gravitech board
« Reply #9 on: December 05, 2011, 09:40:14 AM »
Good morning, Colton,

The Estop works correctly now thank you.

There are other characters showing ( zero on the top line to right on top line, and "00:00" to right on second line) so are these possibly for future use?

In any case, it works very nicely, thank you-
Dave
« Last Edit: December 05, 2011, 09:46:44 AM by budman68 »
----------------------------------------------------------------------
Just because I'm a Global Moderator, don't assume that I know anything !

Dave->    ;)