Hello Guest it is May 21, 2019, 05:09:51 PM

Author Topic: Mach3 Turn closes when loading program...  (Read 2728 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Mach3 Turn closes when loading program...
« on: April 03, 2011, 11:22:49 PM »
  One part program that I have wrote and have run on my lathe several times is now causing Mach3 to shut down when I try to reload it.  While it is scaning through the g code it just goes blank and shows my desktop.  When this happens I must run the driver test to get Mach 3 to reopen.  Other part programs load as they should with no problem.
  What happened here?  Can someone please help me with this?  I need to get some parts made.

Thanks,
Mariah

Offline Hood

*
  •  25,811 25,811
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: Mach3 Turn closes when loading program...
« Reply #1 on: April 04, 2011, 02:51:42 AM »
Can you check what your CPU load is whilst opening the code.
Hood
Re: Mach3 Turn closes when loading program...
« Reply #2 on: April 04, 2011, 10:43:45 PM »
Hood...I checked CPU and it's near 0% then spikes up to 50-100% for a brief second when the program starts loading.

Mariah

Offline Hood

*
  •  25,811 25,811
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: Mach3 Turn closes when loading program...
« Reply #3 on: April 05, 2011, 03:03:10 AM »
Can you try turning off the Toolpath Display (Diagnostics page) to see if that makes a difference. If not maybe attach your code and xml and I will see if I can get the same problem here.
Hood
Re: Mach3 Turn closes when loading program...
« Reply #4 on: April 05, 2011, 10:25:34 AM »
Hi,

I get the same problem if I have an error in the GCode - in particular the drilling cycle..for eg  (on the mill version)

G73 Z-10 Q0 R10 F100

Its the Q0 it does not like - I edit this to say Q2 and problems is solved.

ATB
Derek.
You can "chop it off" but can't "chop it on"
Re: Mach3 Turn closes when loading program...
« Reply #5 on: April 05, 2011, 03:43:58 PM »
I got this straightened out, entering G59 caused an error in my GCode so changing it to G52 got my program to display.

The thing that has got me into this is cutting an involute curve with a subroutine, I can't find a suitable way to move my tool Z- to take the next cut.  Any advice will be much appreciated and thank you guys for the help with my GCode error!

Mariah