Hello Guest it is April 23, 2021, 12:55:42 AM

Poll

Is there a basic tutorial how to config mach3 to run 5 steper motors?

I dont understand
0 (0%)
what this mean, sorry
0 (0%)

Total Members Voted: 0

Author Topic: my 5 step motors acting strangely  (Read 17473 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Hood

*
  •  25,838 25,838
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: my 5 step motors acting strangely
« Reply #50 on: March 02, 2011, 06:18:12 PM »
I dont know, what test software? Really the only way I can think of is if you have an osciliscope, then you could see what the pulse out of the port is like.
You could try increasing the Step and Dir pulse on motor tuning to 5 just in case that is an issue but not likely.
Hood
Re: my 5 step motors acting strangely
« Reply #51 on: March 02, 2011, 06:28:01 PM »
I mean the driver test that comes with mach3, Well when I change it to 4 and 4 Y axis works realy nice but the Z axis starts to jump little now and than, is there a way to change it for just one axis instead of all? 
Re: my 5 step motors acting strangely
« Reply #52 on: March 02, 2011, 06:31:23 PM »
If you should be honest is Nema 23 good or not so good stepper motors?

Offline Hood

*
  •  25,838 25,838
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: my 5 step motors acting strangely
« Reply #53 on: March 02, 2011, 06:34:36 PM »
It all depends on what you will be fitting them to, if its a small light machine it should be fine. My preference is servos but steppers do have there uses.
Hood
Re: my 5 step motors acting strangely
« Reply #54 on: March 02, 2011, 06:38:45 PM »
Ok good to here that, I have tried around in the tuning now and the dir pulse doesent seem to make any changes on any axis. The step pulse 1-3= Y bad and the other god. Step pulse 4-5 = Y good and Z a little jumpy.

Offline Hood

*
  •  25,838 25,838
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: my 5 step motors acting strangely
« Reply #55 on: March 02, 2011, 06:42:07 PM »
That would seem to suggest that the driver is a bit flakey but why they all work fine from the remote I dont know as that would seem to suggest they are all fine at the same setting.
Hood
Re: my 5 step motors acting strangely
« Reply #56 on: March 02, 2011, 06:46:21 PM »
Yes it might be the 25-pin cable or the port of the computer I will check that tomorrow. But thanks a lot for the help. I saved a lot of time for me. I am really glad this works so fine now. But now I must sleep in other wise I will turn in to a zombie. Bye bye
Re: my 5 step motors acting strangely
« Reply #57 on: March 02, 2011, 06:47:02 PM »
I mean you saved a lot of time for me...

Offline Hood

*
  •  25,838 25,838
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: my 5 step motors acting strangely
« Reply #58 on: March 02, 2011, 06:48:54 PM »
Hopefully you will get it sorted with a cable.
Where are you from? Somewhere in Europe?
Hood
Re: my 5 step motors acting strangely
« Reply #59 on: March 03, 2011, 03:54:47 AM »
I am from Sweden