Hello Guest it is October 17, 2019, 12:01:56 AM

Author Topic: motor tuning stepper motors  (Read 3538 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

motor tuning stepper motors
« on: July 04, 2006, 12:16:51 PM »
i have been reading the manual and looking at the post i just want to see if i have this right  i am running a rack and pinion on my plasma table i have a 1" pinion  I'm using geckos and 3 to 1 planetary gear heads 
I'm not sure but  but i have come up with 1910 steps per inch I'm assuming a unit is a inch from other post. not to sound flippin dumb but do i just stick 1910  in the steps per box.(in the motor tuning window) the velocity and acceleration i guess i will mess with once i get this figured out.
I'm running 270oz motors at 24volts (homeshopcnc)will this make Mach run all my code to the right ratio
Re: motor tuning stepper motors
« Reply #1 on: July 04, 2006, 01:02:44 PM »
welp went downstairs to try 1910 and it moved to inches so i cut it in half 955 and of course it went 1 inch wonder how i calculated it wrong with my calculations it still should be 1910 could anyone tell me where im going wrong
Re: motor tuning stepper motors
« Reply #2 on: July 04, 2006, 01:27:01 PM »
Maybe your Geckos are set to 1/2 step mode?  I don't have Geckos but I understand there are DIP switches somewhere that set the mode.

You also might want to try using the Axis Calibration feature on the settings page- it works good.  After you have your steps per set, then you can mess around with velocity and acceleration till you get max speed without missing steps.

HTH,
Sid
Re: motor tuning stepper motors
« Reply #3 on: July 04, 2006, 02:05:18 PM »
im using the g201 im sorry i forgot to mention that the 10x step driver  so you think that if the motor has 2000 steps  im pretty much right with the 1910 steps a inch with a 1" pinion and a 3 to 1 gear head
Re: motor tuning stepper motors
« Reply #4 on: July 04, 2006, 02:28:09 PM »
I ran the numbers and it looks like 1909.86steps per inch... Are you sure it is a 1" Dia and not Rad :(
Fixing problems one post at a time ;)

www.newfangledsolutions.com
www.machsupport.com
Re: motor tuning stepper motors
« Reply #5 on: July 04, 2006, 04:57:39 PM »
now this is wierd i ran 1910 in mach 2 and the 1910 works but not mach 3  i must have a setting wrong in mach 3......

update

well i just reloaded mach 3 and turned off my computer for awhile and turned it back on everything seems to be going fine i wanted to thank you so much for taking a look at this with me im very new at this once again thank you

John
« Last Edit: July 04, 2006, 06:35:12 PM by dgalaxy »