Hello Guest it is April 12, 2021, 05:57:31 PM

Author Topic: New to the CNC World, experiencing some difficulty with setup  (Read 70 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

New to the CNC World, experiencing some difficulty with setup
« on: February 28, 2021, 11:46:56 AM »
Hey Everyone,
I just purchased a Avid 5'x10' for my shop and have that all assembled, I am running Vectric Aspire and Mach4 however have experienced some issues already with first couple initial carves and looking for some assistance.

- I keep getting M07 for a code in my Gcode and spindle wont initiate when Gcode begins, I have to manually engage the spindle through Mach 4.
- I ran Avid's squaring and tramming design on their site and when running 1/4" collet and end mill for the pins to be cut out and measured its right on at 21-1/2" diagonally yet measurements are off by 1/4" along the x and y axis, then when running the tram with a 1/2" collet and 2 fluted straight bit, it runs to the true dimensions of the piece in aspire, not the pins that were drilled.
- My dimension cuts are off by 1/4" an have checked all offsets and there aren't any.
- The dimensions of the spoilboard match my design in aspire perfectly.
- In mach 4 the initial set up matches my table dimensions, correct spindle, plug and play, etc.
- Proximity sensors are in the correct position.

This has been pretty frustrating and just looking for some guidance.

Offline TPS

*
  •  2,102 2,102
    • View Profile
Re: New to the CNC World, experiencing some difficulty with setup
« Reply #1 on: March 01, 2021, 01:58:52 AM »
- I keep getting M07 for a code in my Gcode and spindle wont initiate when Gcode begins, I have to manually engage the spindle through Mach 4.
M03 is normaly used to turn the Spindle on. is there any M03 command at the beginning of yout g-code?

- I ran Avid's squaring and tramming design on their site and when running 1/4" collet and end mill for the pins to be cut out and measured its right on at 21-1/2" diagonally yet measurements are off by 1/4" along the x and y axis, then when running the tram with a 1/2" collet and 2 fluted straight bit, it runs to the true dimensions of the piece in aspire, not the pins that were drilled.
- My dimension cuts are off by 1/4" an have checked all offsets and there aren't any.
thaz Sound like you have selected the wrong tool Diameter in aspire for Generation g-code.
anything is possible, just try to do it.
if you find some mistakes, in my bad bavarian english,they are yours.