Hello Guest it is October 21, 2021, 07:33:32 PM

Author Topic: 2.2KW A2 series VFD with V2 BOB Headache  (Read 375 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

2.2KW A2 series VFD with V2 BOB Headache
« on: September 10, 2020, 01:42:07 PM »
This VFD and Spindle:   

https://www.ebay.com/itm/2-2KW-VFD-Kit-W-2-2KW-Water-Cooled-Spindle-Motor-Frequency-Drive-Variable/164181556952?_trkparms=aid%3D111001%26algo%3DREC.SEED%26ao%3D1%26asc%3D225074%26meid%3D7a5a65689917476fb13ce69ad03bdce3%26pid%3D100675%26rk%3D2%26rkt%3D15%26mehot%3Dnone%26sd%3D163029741989%26itm%3D164181556952%26pmt%3D1%26noa%3D1%26pg%3D2380057%26brand%3DVEVOR&_trksid=p2380057.c100675.m4236&_trkparms=pageci%3A19c7d976-f38c-11ea-8e88-74dbd180c564%7Cparentrq%3A7916b0121740a4cec6068ba2fffff4d8%7Ciid%3A1

This BOB:
https://www.automationtechnologiesinc.com/products-page/motion-controllers/cnc-6-axis-interface-breakout/

The machine is 4' x 4' x 1' 3 axis gantry with xyz and a slave all working great.

Updated from YH 1.5KW VFD to this setup. Swapped BOB due to no relay to control spindle and need for ER20.

Can't for the life of me get control of the spindle. If I get the relay to click and run the spindle I get a random limit switch signal that won't allow reset.

The setup runs on manual mode front panel of the VFD just fine.

I don't seem to be getting 0-10v signal of that pin on the BOB. There is no interference with pin 2&3 even though I am using them for X axis. If I disconnect no change. If I disconnect any wire to the VFD the spindle turns off. Switching active high low doesn't help.

How does one set up this rig for 0-10v out of the BOB to the VFD. Need to understand Mach 3 setup screens ports and pins. I am missing something.

Offline reuelt

*
  •  487 487
    • View Profile
Re: 2.2KW A2 series VFD with V2 BOB Headache
« Reply #1 on: September 11, 2020, 03:05:28 AM »
The analogue Ground terminal next to the 0-10V terminal of the BOB must NOT be connected to any (digital) Common ground.
Check the voltage between 0-10V and (analogue) Ground
Try inverting the pin1 polarity in MACH3 if there is no voltage.
"the gift of God is eternal life through Jesus Christ our Lord"
Re: 2.2KW A2 series VFD with V2 BOB Headache
« Reply #2 on: September 11, 2020, 12:00:40 PM »
I will test all that.

Really need help understanding ports and pins in Mach3 in the spindle setup and output section of config. Seems no matter how I configure I get Active 1 and lighting up output 2 when I hit F5 in mach3.

I keep trying to stuff and getting confusing results.

On my VFD there is only one ground pin. There are no separate ACM and DCM. The BOB supplier shows hooking that one ground up to both that ground pin next to the O-10v and the com at the P2 relay. If the ground is only used for completing the activate circuit and not for the velocity input then that might be why I am getting weird results. Will try all combinations.
Re: 2.2KW A2 series VFD with V2 BOB Headache
« Reply #3 on: September 11, 2020, 12:31:33 PM »
OK,

Removed ground jumped between the relay common and the analog ground next to the 0-10v pin on the BOB leaving 0-10v pin connected to 0-10v input on vfd.

Big change.

Assigned port 1 and pin 2 for Active 1 and output 2. Relay latching. I get 12v at the relay terminals and relay latching. Turned PWM back on in spindle config and I get terrible resonant noise from spindle. Turned it off before it would damage anything.

Progress. I feel like I am close.

Offline reuelt

*
  •  487 487
    • View Profile
Re: 2.2KW A2 series VFD with V2 BOB Headache
« Reply #4 on: September 11, 2020, 04:24:39 PM »
Pls watch this youtube video to get some idea from others..
https://www.youtube.com/watch?v=jVirHq2kHKU
"the gift of God is eternal life through Jesus Christ our Lord"
Re: 2.2KW A2 series VFD with V2 BOB Headache
« Reply #5 on: September 11, 2020, 08:57:32 PM »
Been to that video and many others. My VFD is not that VFD.
Re: 2.2KW A2 series VFD with V2 BOB Headache
« Reply #6 on: September 11, 2020, 08:59:19 PM »
Don't have separate DCM and ACM.