Hello Guest it is August 12, 2020, 02:21:44 PM

Author Topic: New guy frustration LOL  (Read 2482 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Re: New guy frustration LOL
« Reply #10 on: April 02, 2019, 07:22:41 PM »
Hi,
then get the vendor to help.....he sold it....he should support it!

Craig
My wife left with my best friend...
     and I miss him!

Offline reuelt

*
  •  440 440
    • View Profile
Re: New guy frustration LOL
« Reply #11 on: April 02, 2019, 07:23:09 PM »
I'll give you my run down....
After turning on machine
I hit Mach  cords and zero all home.
After it finishes moving, I click the xyz zero buttons.
Then I move spindle over material datum and line it up. And zero my x&y buttons
I get touch plate and hit Auto Tool Zero.
It touches, zips up 5" stops and creeps up one more. The Z drop says....1".
I load Gcode and press go.....
You need to load gcode file first.
Then move spindle over material datum and line it up. And zero my x&y buttons
get touch plate and hit Auto Tool Zero.
after the auto tool zero you need to click on
[   REN.   ]
[ Toolpath] button
before
you
Click on [cycle start]


PS
The alternative Macro does not use getvar()
« Last Edit: April 02, 2019, 07:28:08 PM by reuelt »
"the gift of God is eternal life through Jesus Christ our Lord"

Offline ger21

*
  • *
  •  6,282 6,282
    • View Profile
    • The CNC Woodworker
Re: New guy frustration LOL
« Reply #12 on: April 02, 2019, 07:24:36 PM »
Change this:
ZProbePos = GetVar(2002)

To this:
ZProbePos = GetOEMDro(802)
Gerry

2010 Screenset
http://www.thecncwoodworker.com/2010.html

JointCAM Dovetail and Box Joint software
http://www.g-forcecnc.com/jointcam.html
Re: New guy frustration LOL
« Reply #13 on: April 02, 2019, 07:52:38 PM »
Hi,
then get the vendor to help.....he sold it....he should support it!

Craig
I had my last conversation with the vendor yesterday. He told me that they set it up for x y and z to move properly and the rest is up to me.
Re: New guy frustration LOL
« Reply #14 on: April 02, 2019, 09:01:48 PM »
Hi,
ah!  Very frustrating, my guess is that he does not know how of maybe it can't be done.
Gerry has given a suggestion that would avoid an unsupported instruction.....try it.

Craig
My wife left with my best friend...
     and I miss him!
Re: New guy frustration LOL
« Reply #15 on: April 02, 2019, 09:14:26 PM »
Ok Guys... I got it to work and made 5 identical cuts in a row.
I really want to try and see what you all have mentioned and suggested, but I need to get on my PC to do that. To hard on my phone to follow. I want to thank you all.
Re: New guy frustration LOL
« Reply #16 on: April 03, 2019, 07:12:43 AM »
Change this:
ZProbePos = GetVar(2002)

To this:
ZProbePos = GetOEMDro(802)

Gerry, I want to thank you for commenting, I was not able to really look at your inputs last night as I was off the PC. I am not fully knowing what or where I would make those changes. Is it in the script itself? I will post what I scripted in...
I see what you are talking about, about midway down. So now I'll ask you if you think I should change that still? Here I will bring us all up to speed about where I am. I reloaded the below script, and the only other thing I changed was when I loaded Gcode file, and I now hit the Regen Toolpath button,as Reulet suggested. The spindle now comes down to touch plate and rises up 1", and then runs the code just fine. I made a simple file of a circle in a square and added my name inside the circle just for fun. The file runs every time. I will go out this morning and See if I can get it to cut proper again. I need lots of practice. I cant thank you all enough.
///////////
CurrentFeed = GetOemDRO(818) 'Get the current feedrate to return to later
CurrentAbsInc = GetOemLED(48) 'Get the current G90/G91 state
CurrentGmode = GetOemDRO(819) 'Get the current G0/G1 state

If GetOemLed (825)=0 Then 'Check to see if the probe is already grounded or faulty
DoOEMButton (1010) 'zero the Z axis so the probe move will start from here
Code "G4 P3" ' this delay gives me time to get from computer to hold probe in place
Code "G90 G31Z-5. F4" 'probing move, can set the feed rate here as well as how far to move
While IsMoving() 'wait while it happens
Wend
ZProbePos = GetVar(2002) 'get the exact point the probe was hit
Code "G0 Z" &ZProbePos 'go back to that point, always a very small amount of overrun
While IsMoving ()
Wend
Call SetDro (2, .587) ' change .060 to your plate thickness and then adjust for final accuracy
Sleep 200 'Pause for Dro to update.
Code "G1 Z1. F50" 'put the Z retract height you want here, must be greater than the touch plate thickness
While IsMoving ()
Wend
Code "(Z axis is now zeroed)" 'puts this message in the status bar
Code "F" &CurrentFeed 'Returns to prior feed rate
Else
Code "(Z-Plate is grounded, check connection and try again)" 'this goes in the status bar if applicable
End If
If CurrentAbsInc = 0 Then 'if G91 was in effect before then return to it
Code "G91"
End If
If CurrentGMode = 0 Then 'if G0 was in effect before then return to it
Code "G0"
End If

Offline reuelt

*
  •  440 440
    • View Profile
Re: New guy frustration LOL
« Reply #17 on: April 03, 2019, 08:02:28 AM »
This line :-
ZProbePos = GetVar(2002) 'get the exact point the probe was hit

according to Gary should be changed to

ZProbePos = GetOEMDro(802)  'get the exact point the probe was hit


(Actually if it is working now - change IMHO is optional - reason GetVar(2002) was not working was a bug in the earlier version of add-on for a Chinese motion controller where they by mistake used GetVar(2002) and SetVar(2002) to do some calculations.
His assumption that all GetVar(NNNN) functions are NOT supported is probably NOT CORRECT.)



« Last Edit: April 03, 2019, 08:07:51 AM by reuelt »
"the gift of God is eternal life through Jesus Christ our Lord"
Re: New guy frustration LOL
« Reply #18 on: April 03, 2019, 08:42:56 AM »
I'll give you my run down....
After turning on machine
I hit Mach  cords and zero all home.
After it finishes moving, I click the xyz zero buttons.
Then I move spindle over material datum and line it up. And zero my x&y buttons
I get touch plate and hit Auto Tool Zero.
It touches, zips up 5" stops and creeps up one more. The Z drop says....1".
I load Gcode and press go.....
You need to load gcode file first.
Then move spindle over material datum and line it up. And zero my x&y buttons
get touch plate and hit Auto Tool Zero.
after the auto tool zero you need to click on
[   REN.   ]
[ Toolpath] button
before
you
Click on [cycle start]


PS
The alternative Macro does not use getvar()

Well...for some reason that worked last night, but not this morning.
I will edit the code and Gerry suggested, and try that.
(This morning...it acts as before, rising 5" and then cutting air)

Offline ger21

*
  • *
  •  6,282 6,282
    • View Profile
    • The CNC Woodworker
Re: New guy frustration LOL
« Reply #19 on: April 03, 2019, 09:08:31 AM »
Quote
His assumption that all GetVar(NNNN) functions are NOT supported is probably NOT CORRECT

I have several thousand people using my 2010 screenset, and a large number of them with Chinese motion controllers find that the GetVAR is often not supported by most chinese controllers. I do not know which ones specifically do or do not.

ZProbePos = GetOEMDro(802)


Should work with all of them.

If it works, there's no need to change it. If it doesn't, then make the switch.
Gerry

2010 Screenset
http://www.thecncwoodworker.com/2010.html

JointCAM Dovetail and Box Joint software
http://www.g-forcecnc.com/jointcam.html