Hello Guest it is December 06, 2019, 03:32:05 AM

Author Topic: Lathe Turn Cycle with Threading (Prog hangs at end)  (Read 190 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Lathe Turn Cycle with Threading (Prog hangs at end)
« on: March 02, 2019, 07:26:47 PM »
Hi,
Has anybody else had this happen with Mach4 Lathe Cycles?

Dell Desktop
CPU 650@3.2 Ghz
8 Gb ram
64 bit
Windows 10 Pro, Ver1803
...............
Mach4 Hobby 4.2.0.3804, Licensed

...............
PMDX 416
Gecko G540
...............
Turn Cycles

Program runs the OD Cycle, Tool 1010
then runs the Threading Cycle, Tool 1111
it finishes the physical threading OK.....
then near the end of  the program just hangs there..... line with M09.....
It kicks out the Cycle Start/ GCode Button..... Greyed out... (Not sure but I think that is greyed out on any time the Cycle start Button is pressed?)

So I have to hit Disable Button n re-Enable Button n then hit Cycle Start n It will finish / Rewind Program back to beginning.

But if I do not post thread cycle but just turn cycle it will finish n rewind as it should at M30

The attached files are the .tap file.
  The .txt file extension was changed from .ini so it could be uploaded, you will have to change it back to .ini to use in Mach4  Lathe Cycles

Thanks MM
« Last Edit: March 02, 2019, 07:31:51 PM by MegaMoog »
Re: Lathe Turn Cycle with Threading (Prog hangs at end)
« Reply #1 on: March 02, 2019, 08:14:11 PM »
Try this configuration file if other one is corrupt?
Unzip then import from Lathe Cycles Tab...


MM

Offline Chaoticone

*
  • *
  •  5,633 5,633
  • Precision Chaos
    • View Profile
Re: Lathe Turn Cycle with Threading (Prog hangs at end)
« Reply #2 on: March 03, 2019, 05:56:20 PM »
ini file types should be allowed now.
;D If you could see the things I have in my head, you would be laughing too. ;D

My guard dog is not what you need to worry about!

Offline Graham Waterworth

*
  • *
  •  1,914 1,914
  • Yorkshire Dales, England
    • View Profile
Re: Lathe Turn Cycle with Threading (Prog hangs at end)
« Reply #3 on: March 03, 2019, 07:40:25 PM »
I am not sure all the % signs in the program are a good thing especially as there is an odd number of them and they work in pairs normally.

They are normally to indicate the start and end of the program.

Just a thought
« Last Edit: March 03, 2019, 07:43:39 PM by Graham Waterworth »
Without engineers the world stops
Re: Lathe Turn Cycle with Threading (Prog hangs at end)
« Reply #4 on: March 10, 2019, 03:54:58 PM »
I have been trying different settings in the lathe cycle for threading.
I'm not sure if this is a bug or some setting that just does not want to work.
If I change the Xc ( X Clearance ) from .010" (this will work thru COMPLETE) to .100" the program just hangs near the end n won"t complete the cycle?

I've attached the 2 files for comparison. I did not run either of these thru M4 simulation but ran my lathe using these.


ThanX MM