Hello Guest it is December 06, 2019, 08:33:28 AM

Author Topic: Mach3, X Axis direction reversed for Y+ but not Y-  (Read 3293 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Mach3, X Axis direction reversed for Y+ but not Y-
« on: August 12, 2007, 03:14:55 AM »
Hi

First day with Mach- in fact, first day with the new controllers. Im very sure this is not a controller problem, but the system is just 3 Gecko 203V drives direct coupled to a PC with a dumb breakout.

I defined pins for each axis (seperate pins of course), and connected my X axis stepper. I noticed that when I use the left and right arrow keys, the motor always turns CCW. As soon as I hit the down arrow, then the left and right arrows cause the X stepper to turn CW or CCW as expected. If I hit up arrow, the X stepper reverts back to always CCW. I ran the sample GCode (Roadrunner), and just by watching the X axis stepper when running the code, it is having the same issue- X is stuck in CCW until there is a Y-, and then sticks in CCW again as soon as there is a Y+ move.

Since the drive works correctly after a Y- jog, it cannot be the drive or anything outside the PC; the direction control for X is physically separate from the Y direction, and I have verified the signaling with a DSO.

Just wondering if anyone has a clue as to what is going on here. Maybe driver corruption? It is a super clean new install though- XP Pro, no unnecessary background processes, etc etc.

Thanks all- looking forward to working with the group.

Regards,
Rob
Re: Mach3, X Axis direction reversed for Y+ but not Y-
« Reply #1 on: August 12, 2007, 03:33:18 AM »
OK- scratch all that. Stupid intermittent solder bridge on the breakout board.  >:(

Back to learning-

Regards