Hello Guest it is May 25, 2019, 07:33:51 AM

Author Topic: Z 0 being reset in G-Code  (Read 153 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline CES

*
  •  62 62
    • View Profile
Z 0 being reset in G-Code
« on: December 06, 2018, 01:30:28 PM »
 ???
I have started noticing that when I run my G-Code, the first Z action is to move Z up. Then Z zero is SET to 0, not to G54 Z zero. I end up cutting air.
I'm on a Grizzly G8689 CNC running Mach3.

I made one part with the attached code then this issue started.
Reload Mach3?

I think others have posted this but Search is not working so I can't find the threads.

Need help.
CES

Offline CES

*
  •  62 62
    • View Profile
Re: Z 0 being reset in G-Code
« Reply #1 on: December 08, 2018, 01:06:15 PM »
I am not making the change to Z 0, it is occurring in G-code or Mach3.

Offline ger21

*
  • *
  •  6,233 6,233
    • View Profile
    • The CNC Woodworker
Re: Z 0 being reset in G-Code
« Reply #2 on: December 08, 2018, 02:26:43 PM »
Maybe the G43 tool length offset?
Gerry

2010 Screenset
http://www.thecncwoodworker.com/2010.html

JointCAM Dovetail and Box Joint software
http://www.g-forcecnc.com/jointcam.html

Offline CES

*
  •  62 62
    • View Profile
Re: Z 0 being reset in G-Code
« Reply #3 on: December 10, 2018, 04:43:13 PM »
ger21 or Gerry,

  That was it. I removed the G43 from the file and it is now cutting. I checked the .pst file and it has been on from day 1 so I wonder why it started taking effect.

To remove this from future nc files, do I change the quoted G43 with double quotes? ""

Thanks Gerry,

CES