Author Topic: CNC Router VFD spindle help.  (Read 301 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline gbilya1028

  • Active Member
  • Posts: 4
    • View Profile
CNC Router VFD spindle help.
« on: November 07, 2018, 07:17:26 AM »
I am using Mach 3 with a Benchtop Pro CNC Router. I am wondering if there is any way I can have Mach 3 execute following commands while spooling up the spindle to 22000RPM. I am loosing 8 seconds in cycle time since the program waits for the spindle to get up to 22k RPM before it moves to next line. Any help is much appreciated!

Offline gbilya1028

  • Active Member
  • Posts: 4
    • View Profile
Re: CNC Router VFD spindle help.
« Reply #1 on: November 07, 2018, 07:19:25 AM »

Offline ger21

  • Global Moderator
  • *
  • Posts: 6,127
    • View Profile
    • The CNC Woodworker
Re: CNC Router VFD spindle help.
« Reply #2 on: November 07, 2018, 08:06:17 AM »
Config >Ports and Pins > Spindle tab. There are settings for delays there.
Gerry

2010 Screenset
http://www.thecncwoodworker.com/2010.html

JointCAM Dovetail and Box Joint software
http://www.g-forcecnc.com/jointcam.html

Offline gbilya1028

  • Active Member
  • Posts: 4
    • View Profile
Re: CNC Router VFD spindle help.
« Reply #3 on: November 07, 2018, 05:01:46 PM »
I am new to Mach 3 so would you mind explaining in detail?

Offline ger21

  • Global Moderator
  • *
  • Posts: 6,127
    • View Profile
    • The CNC Woodworker
Re: CNC Router VFD spindle help.
« Reply #4 on: November 07, 2018, 06:50:21 PM »
What are your settings on this screen?
Gerry

2010 Screenset
http://www.thecncwoodworker.com/2010.html

JointCAM Dovetail and Box Joint software
http://www.g-forcecnc.com/jointcam.html

Offline gbilya1028

  • Active Member
  • Posts: 4
    • View Profile
Re: CNC Router VFD spindle help.
« Reply #5 on: November 13, 2018, 08:01:42 AM »
Thank you so much! My Spindle delay was set to 5 seconds from the factory. Is it safe to set it to 0s delay or 1s is a standard?

Offline ger21

  • Global Moderator
  • *
  • Posts: 6,127
    • View Profile
    • The CNC Woodworker
Re: CNC Router VFD spindle help.
« Reply #6 on: November 13, 2018, 11:37:53 AM »
That depends on how fast your spindle gets up to speed.
Gerry

2010 Screenset
http://www.thecncwoodworker.com/2010.html

JointCAM Dovetail and Box Joint software
http://www.g-forcecnc.com/jointcam.html