Hello Guest it is October 16, 2019, 01:23:01 AM

Author Topic: Mach3 won't fire torch on plasma table  (Read 2025 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Mach3 won't fire torch on plasma table
« on: May 03, 2018, 08:06:41 PM »
Hi recently put together a 5x10 Swift cut table with Hypertherm Powermax 65 w/machine torch, ST-V3 interface, Floating Z, and a PriceCNC AVHC10 THC.  Software wise I've been using Emachine, Sheetcam and Mach3 software on Windows 7 desktop with DB25 port .The guy that I purchased some of the main components from of course said he would answer any questions I might have, dropped off the face of the planet. So here I am stuck. I have all the THC, post processor also by PriceCNC compatible with Mach3 and the floating Z, ports, pins everything setup, but can't get the torch to fire on/off when prompted in the M03/ M05 part of the script. It just pauses and keeps going. I can fire the torch manually with the torch on button. Everything else seems to be working the way it should and the THC shows signal in the diagnostics. I've exhausted my knowledge and could use some advice.

Offline TPS

*
  •  1,389 1,389
    • View Profile
Re: Mach3 won't fire torch on plasma table
« Reply #1 on: May 04, 2018, 01:51:58 AM »
post a screenshot of:

-General config -> spindle Setup
-General config -> Output Setup
-a Picture of your BOB
-if avaliable Manual of BOB

and we will see
« Last Edit: May 04, 2018, 02:02:54 AM by TPS »
anything is possible, just try it.
if you find some mistakes, in my bad bavarian english,they are yours.
Re: Mach3 won't fire torch on plasma table
« Reply #2 on: May 04, 2018, 11:43:45 AM »
here you go. thanks

Offline TPS

*
  •  1,389 1,389
    • View Profile
Re: Mach3 won't fire torch on plasma table
« Reply #3 on: May 04, 2018, 01:46:18 PM »
do you have a link to a Manual of this BOB ?
anything is possible, just try it.
if you find some mistakes, in my bad bavarian english,they are yours.
Re: Mach3 won't fire torch on plasma table
« Reply #4 on: May 04, 2018, 02:37:34 PM »
I sure don’t, sorry.
Re: Mach3 won't fire torch on plasma table
« Reply #5 on: May 05, 2018, 12:47:52 AM »
I tried everywhere to find a manual but I did find this. I hope it helps

Offline TPS

*
  •  1,389 1,389
    • View Profile
Re: Mach3 won't fire torch on plasma table
« Reply #6 on: May 05, 2018, 02:49:04 AM »
ok everything look's to be correct set up.

let's do some tests.

-enter M3 to MDI line and have a look in dianostic page for Output1 to be enabled
-enter M5 to MDI line and have a look in dianostic page for Output1 to be disabled

if Output1 is switching in diagnostic page can you see the relay LED (byside the power LED) switching ?
anything is possible, just try it.
if you find some mistakes, in my bad bavarian english,they are yours.

Offline TPS

*
  •  1,389 1,389
    • View Profile
Re: Mach3 won't fire torch on plasma table
« Reply #7 on: May 05, 2018, 05:22:59 AM »
you can also have a look here:

http://www.machsupport.com/forum/index.php/topic,36874.10.html

there we had a simular Problem.
anything is possible, just try it.
if you find some mistakes, in my bad bavarian english,they are yours.
Re: Mach3 won't fire torch on plasma table
« Reply #8 on: May 05, 2018, 11:46:56 AM »
Ok I tried the M3 and M5 in the MDI mode but nothing happens in the diagnostics page no Output 1 reaction. If I click the Torch On LED it does light up the Output 1.
I looked over the other post and went ahead and checked my profile M3 and M5 macros and the do have DoSpinCW() and DoSpinStop() in the correct profile.
I'm going to go ahead and send you my XML file and the manual for the THC . Thanks again for the helping me.

Offline TPS

*
  •  1,389 1,389
    • View Profile
Re: Mach3 won't fire torch on plasma table
« Reply #9 on: May 06, 2018, 03:21:58 AM »
ok had a quick look to your Profile.
the only Thing witch is wondering me is your e-stop Setup.
but you can reset your e-stop?

so you can Switch output1 by using the Manual torch on/off button, but not
by using M3/M5.

let's do a small test with the M3 macro.

open your M3.M1s with a text Editor or VB Scripter window and add the following line:

MSGBox ("M3 has been triggered")

open your M5.M1s with a text Editor or VB Scripter window and add the following line:

MSGBox ("M5 has been triggered")

just to see that M3/M5 get's excecuted.


if you Switch Output1 by Manual button is the relay switching too?

first off all we have to get output1/Relay under controll.



anything is possible, just try it.
if you find some mistakes, in my bad bavarian english,they are yours.