Hello Guest it is October 22, 2019, 05:29:33 AM

Author Topic: MPG does not work with Hicon+Mach3  (Read 2631 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Re: MPG does not work with Hicon+Mach3
« Reply #20 on: April 15, 2018, 12:30:48 AM »
got the brain figured out with B axis in it
then discovered the J10 on the Hicon only has 7 digital inputs, need 8 inputs for 5 axis
to get another digital input went to Mach ports and pins, inputs (port 12 pin 0)  tried to enable a digital input on J7 (pin 10) but does not show on Hicon status screen, not sure why,
anyone have any ideas
Re: MPG does not work with Hicon+Mach3
« Reply #21 on: April 16, 2018, 12:47:55 PM »
The HiCON Integra has 16 digital inputs and 8 digital outputs onboard. We also offer the ability to extend the I/O by purchasing the 7535P/N breakout boards. You won't be able to use the I/O at the J7 header because they require the breakout board to work as PNP/NPN digital I/O.
Re: MPG does not work with Hicon+Mach3
« Reply #22 on: April 16, 2018, 01:36:49 PM »
The FPGA firmware version 7E7C or less will not allow you to control more than 4 axes with an MPG.

Here are the pin assignments at J10 port and how the MPG we sell is wired to the port for FPGA firmware greater than 7E7C:

Pin#   Function
1   5V, up to 200mA
2   Encoder A+          
3   Encoder B+                  
4   
5   Estop   
6   X1 Inc (P14, 4)                       
7   X10 Inc (P14, 2)    
8   X100 Inc (P14, 0)         
9   A Axis (P14, 6)      
10   B Axis (P14, 7)       
11   COM/GND   
12   
13   Z Axis (P14, 5)      
14   Y Axis (P14, 3)       
15   X Axis (P14, 1)      

We have not tested the latest FPGA with v3.26 firmware using Mach3. We recommend using the firmware and FPGA available on our site that was built and tested for Mach3, but if you would like to try using the 7E7E FPGA code with 3.26 firmware and Mach3 you can definitely try it out. 
« Last Edit: April 16, 2018, 01:41:17 PM by Vital System Support »
Re: MPG does not work with Hicon+Mach3
« Reply #23 on: April 17, 2018, 10:20:19 AM »
what is the OEMLED# for Pin 10 B Axis (P14, 7) ?
Re: MPG does not work with Hicon+Mach3
« Reply #24 on: April 17, 2018, 12:52:59 PM »
The B Axis is not configured in the brain file we sent you in previous post. It should be configured at OEMLED 1355.
Re: MPG does not work with Hicon+Mach3
« Reply #25 on: April 17, 2018, 09:47:03 PM »
going to the 7E7E FPGA and putting the B axis onto pin 10 (P14, 7) works well with jogging and have not run into any issues running G Code files either