Hello Guest it is December 10, 2019, 01:18:38 PM

Author Topic: 57CNCdb25, Mach4 and Gecko540 m03-05 relay control problem  (Read 1659 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

57CNCdb25, Mach4 and Gecko540 m03-05 relay control problem
« on: October 22, 2016, 02:40:57 PM »
I have designed and built a small CNC PCB drill, controlled by Mach4, Pokeys db25, and Gecko540. I included two relays to control the spindle motor on/off, and a spare. M-codes will not affect the relays, but by inverting outputs (pins 1 and 17) pin activity, the relays will run the spindle motor when not in e-stop and stop on e-stop (and vice-versa).  This tells me that the relays are connected and working correctly. What is missing to get mo3-05 to toggle the relays?
Thanks,
Roger

Offline NeoTO

*
  •  504 504
    • View Profile
    • PoLabs
Re: 57CNCdb25, Mach4 and Gecko540 m03-05 relay control problem
« Reply #1 on: October 23, 2016, 01:32:41 AM »
Did you setup the SpindleOn signal in Mach4's Output signals settings to use that output pin?
www.poscope.com home of PoKeys USB HID, IO, USB, Ethernet controler and PoScope USB PC oscilloscope
Re: 57CNCdb25, Mach4 and Gecko540 m03-05 relay control problem
« Reply #2 on: October 23, 2016, 07:29:18 PM »
NeoTO,
Thanks, I sure didn't think that through very  well! That got the spindle working, but after setting that up,  the X axis quit moving. All else seems OK. I can't see any relationship there, but nevertheless... the problem follows when swapping motor connectors at the motors, or on the G540. I'm at a loss as to how to troubleshoot for loss of step/direct signals with the Pokeys interface.  This is my first experience with mach4 and Pokeys, and i can't seem to find any troubleshooting information. Any Ideas on this issue?
Thanks,
Roger