Hello Guest it is December 08, 2021, 08:53:34 PM

Author Topic: Plasma velocity and acceleration settings enquiry  (Read 1577 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Plasma velocity and acceleration settings enquiry
« on: February 19, 2016, 07:11:48 AM »
I wanted to ask the Mach3 forum about a specific plasma issue which might be related to the feeds and speeds I use. Its one of those process of elimination issues, mechanical or software? I'm not getting smooth curves on the cuts and this could one of several issues but i've wanted to discuss my Velocity and acceleration speeds for a while incase these were unusual.

I use T5 belt drive directly from a 15T pulley's, Nema 24 motors and Gecko540.

To cut 3mm (0.125984) plate these are my metric Mach settings

steps: 26
Velocity: 5500mm/min (216.5354")
Acceleration: 100mm/min (3.93701")

Any advice or thoughts welcome

Thanks

Offline stirling

*
  • *
  •  2,188 2,188
  • UK
    • View Profile
    • www.razordance.co.uk
Re: Plasma velocity and acceleration settings enquiry
« Reply #1 on: February 19, 2016, 08:23:38 AM »
if you mean 100mm/s/s for your accel then it's very low. For plasma you really want to be running at least a quarter G so around 2500mm/s/s.
Re: Plasma velocity and acceleration settings enquiry
« Reply #2 on: February 19, 2016, 08:39:20 AM »
I incorrectly wrote 100mm/s/s when this should have been 500mm/s/s.

The advice I was given suggested for cutting smaller text was lowering velocity and increasing acceleration. Perhaps i've not decreased Vel enough and increased Acc enough?