Hello Guest it is November 13, 2019, 10:46:45 PM

Author Topic: Mach3 R2.00.064 having problems on cirlces (arcs)?  (Read 4370 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline CDyckes

*
  •  27 27
  • Back after 3 year break. Mach2RC6 to Mach3R2
    • View Profile
Mach3 R2.00.064 having problems on cirlces (arcs)?
« on: April 24, 2007, 10:58:23 AM »
Just upgraded from Mach2RC6 to the latest Mach3 R2.  Trying an extremely simple file of a rectangle and 8 holes. Pretty sure machine velocity and accelerations are fine as I can jog around the table with no probs at all.

If I try to run the simple test file (generated by lazycam, the steppers start 'graunching' badly as it runs the second pass of the first circle. Pretty sure there's nothing wrong with the machine setup, so I wonder if there's a bug in the Lazycam or Arc code?


Colin

Online Chaoticone

*
  • *
  •  5,628 5,628
  • Precision Chaos
    • View Profile
Re: Mach3 R2.00.064 having problems on cirlces (arcs)?
« Reply #1 on: April 24, 2007, 11:16:58 AM »
I don't see any feed rates in your code.

Brett
;D If you could see the things I have in my head, you would be laughing too. ;D

My guard dog is not what you need to worry about!

Offline CDyckes

*
  •  27 27
  • Back after 3 year break. Mach2RC6 to Mach3R2
    • View Profile
Re: Mach3 R2.00.064 having problems on cirlces (arcs)?
« Reply #2 on: April 24, 2007, 12:43:22 PM »
True, but feed rates were set to 25 manually. The first pass of the 1st circle cut perfectly. The second pass failed about half way around. It sounded as if Mach3 was sending random direction changes?

Colin

Offline CDyckes

*
  •  27 27
  • Back after 3 year break. Mach2RC6 to Mach3R2
    • View Profile
Re: Mach3 R2.00.064 having problems on cirlces (arcs)?
« Reply #3 on: April 24, 2007, 01:15:25 PM »
If it helps, here's the original test DXF I processed with lazycam

Colin

Offline CDyckes

*
  •  27 27
  • Back after 3 year break. Mach2RC6 to Mach3R2
    • View Profile
Re: Mach3 R2.00.064 having problems on cirlces (arcs)?
« Reply #4 on: April 25, 2007, 10:12:55 AM »
Having exactly the same problem on another simple file. Motors graunch and oscillate at about line N125 (half way through circle) onwards in attached file having successfully cut an earlier small circle. Is there a known bug regarding arcs? Pulse rate is stable on Diags screen.

Is this the right place to report problems like this.

(Also, I don't seem to be able to upload .LCAM files)

Colin

Online Chaoticone

*
  • *
  •  5,628 5,628
  • Precision Chaos
    • View Profile
Re: Mach3 R2.00.064 having problems on cirlces (arcs)?
« Reply #5 on: April 25, 2007, 10:47:27 AM »
If you do a dry run, (no part, just cutting air) does it do the same thing?

Brett
;D If you could see the things I have in my head, you would be laughing too. ;D

My guard dog is not what you need to worry about!

Offline CDyckes

*
  •  27 27
  • Back after 3 year break. Mach2RC6 to Mach3R2
    • View Profile
Re: Mach3 R2.00.064 having problems on cirlces (arcs)?
« Reply #6 on: April 25, 2007, 10:58:24 AM »
Yes, Identical, hence I don't think it a feed rate issue.

Colin

Online Chaoticone

*
  • *
  •  5,628 5,628
  • Precision Chaos
    • View Profile
Re: Mach3 R2.00.064 having problems on cirlces (arcs)?
« Reply #7 on: April 25, 2007, 11:11:30 AM »
I have sent you a personal message.

Brett
;D If you could see the things I have in my head, you would be laughing too. ;D

My guard dog is not what you need to worry about!

Offline CDyckes

*
  •  27 27
  • Back after 3 year break. Mach2RC6 to Mach3R2
    • View Profile
Re: Mach3 R2.00.064 having problems on cirlces (arcs)?
« Reply #8 on: April 25, 2007, 11:25:17 AM »
Replied by PM and :-

Tried to Skype you but just get a 'blocked' message.

top of workpiece is zero. 1st circle is indeed cut at 0 (probably fault in Lazycam). Units are in MM. No backlash comp.

Interestingly, if I try to load the file in Mach2 then it gives an error message on line N125 saying "Radius to end of arc differs from radius to start".
Colin

Offline CDyckes

*
  •  27 27
  • Back after 3 year break. Mach2RC6 to Mach3R2
    • View Profile
Re: Mach3 R2.00.064 having problems on cirlces (arcs)?
« Reply #9 on: April 25, 2007, 01:53:48 PM »
I think I may have found that my problem is actually caused by running on too slow a machine.  I'm trying to run on an old 300MHz laptop that used to run Mach2RC6 perfectly, but I suspect is having problems with Mach3.  It works better if I run from the 'Diagnostics' screen (lees overheads?), but still graunchs occasionally.

Guess I'll have to use a faster machine, but my Dell 9300 doesn't have a parallel port

I'm in the 'lazy' camp, having used solidworks and real cam in the past but now just wanting a simple 2 1/2D from DXF route.  I just used the output that Lazycam gave me.  Out of interest, Lazycam seems to do the first pass of a circle at height of 0 (top of material) before plunging for subsequent cuts.

Anyone know of a USB or Cardbus parallel port adapter that will work with Mach3 for my notebook, or do I need a real parallel port?

Thx

Colin