Hello Guest it is May 17, 2021, 12:01:59 PM

Author Topic: G76 Lathe Theading Problem  (Read 15133 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Re: G76 Lathe Theading Problem
« Reply #10 on: December 06, 2014, 04:59:07 PM »
[EDIT]

So, I got it working.....sort of.  The problem I have now is it will turn the correct thread pitch on the first pass only.  After that it runs at least 2x as fast and the thread gets all messed up.  Any idea what is causing that?
« Last Edit: December 06, 2014, 05:08:22 PM by jamiedaugherty »

Offline Hood

*
  •  25,838 25,838
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: G76 Lathe Theading Problem
« Reply #11 on: December 06, 2014, 05:01:36 PM »
My lathe has the turret at the rear, so Mach has no issues with that ;)

Attach your xml please.
Hood
Re: G76 Lathe Theading Problem
« Reply #12 on: December 06, 2014, 05:26:00 PM »
Please see the edited post.

What would the xml tell you that would help in this case?  Just curious.

Offline Hood

*
  •  25,838 25,838
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: G76 Lathe Theading Problem
« Reply #13 on: December 06, 2014, 05:29:39 PM »
It will allow me to load your profile here and check through it to see if I can find a problem and save me asking 100 questions ;)
Hood
Re: G76 Lathe Theading Problem
« Reply #14 on: December 06, 2014, 05:32:20 PM »
I'm still not sure why it would create the correct pitch (or at least what appears to be) on the first pass then go crazy on the remaining ones.  My program is set to take 8 passes and by the time it is done what is remaining does not resemble anything like a thread.

Offline RICH

*
  • *
  •  7,419 7,419
    • View Profile
Re: G76 Lathe Theading Problem
« Reply #15 on: December 06, 2014, 07:49:33 PM »
jamiedaugherty,

If you want help post your xml file so someone can have a look and see if there are issues.

RICH

Re: G76 Lathe Theading Problem
« Reply #16 on: December 07, 2014, 12:55:25 PM »
Here you go guys.  This is a custom xml that was created by the previous owner.  I've had this machine for over 6 months and so far it works well, this is the first problem (that wasn't operator error) I've come across to date.

I hope there is something in there that can help!

Offline Hood

*
  •  25,838 25,838
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: G76 Lathe Theading Problem
« Reply #17 on: December 07, 2014, 12:59:11 PM »
You are running demo mode, threading only works with the licence.
Hood
Re: G76 Lathe Theading Problem
« Reply #18 on: December 07, 2014, 01:43:21 PM »
But it works, just not correctly.  Is that what is supposed to happen?

I recently noticed it wasn't a purchased copy, although the previous owner told me it was.  I will be purchasing a license anyway, just waiting to see if I should stick Mach3 or go to Mach4.
Re: G76 Lathe Theading Problem
« Reply #19 on: December 07, 2014, 07:03:07 PM »
...just waiting to see if I should stick Mach3 or go to Mach4.
If you want to use that lathe to thread anytime soon, ya' better pony up for Mach3; no other choice.

When Hood says Mach4 Turn is good enough to switch over to, I'll be all over it!:D
Milton from Tennessee ya'll.