Hello Guest it is June 20, 2019, 04:25:41 AM

Author Topic: Galil 2123 with AMP-20520 lathe Z axis DRO not working  (Read 9801 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline smurph

*
  • *
  •  1,094 1,094
  • "That there... that's an RV."
    • View Profile
Re: Galil 2123 with AMP-20520 lathe Z axis DRO not working
« Reply #10 on: October 19, 2014, 02:35:28 PM »
You have a two axis controller.  That means Galil axis A(x) and B(y).  You have no C axis.  The motor types are by "Galil" axis, not Mach axis.  So set the Galil B axis to servo.  Then mapping Mach X to Galil X(a) and Mach Z to Galil Y(b) is correct.

Steve
Re: Galil 2123 with AMP-20520 lathe Z axis DRO not working
« Reply #11 on: October 19, 2014, 07:03:43 PM »
In the debug file you requested, it appears that the plugin queries the configuration of the Galil controller.  If this is a query, you can see the Motor type (MT) is set to 1.0, 1.0, or normal servo.

I set the controller up and queried the configuration and both axis motor type are set to Servo.  I have attached a screen capture of the galil configuration screen as shown in Galil Suitte.

You can see from the screen cap I posted earlier that I have Mach Axis X set to Galil X(A) and Mach Axis Z set to Galil Y(B) and that each of them are set to servo motors.

Did I miss something?  I think I have things configured correctly, is there something I should check to be sure, other files I could provide?

Offline smurph

*
  • *
  •  1,094 1,094
  • "That there... that's an RV."
    • View Profile
Re: Galil 2123 with AMP-20520 lathe Z axis DRO not working
« Reply #12 on: October 19, 2014, 07:13:18 PM »
Yes, you missed it.  :)  Look at your previous picture.  See the second Galil Y(b) axis marked as stepper?

The plugin does query the controller.  It outputs all setting that are currently burned to the controller's NVRAM.  However, it does nothing with this.  The motor type (MT) is then set by the plugin, which is where it is wrong.  Look further down in the debug file and you will see "MT 1.0, 2.0" sent to the controller after the QZ command.  It is immediately followed by the error message.

Steve
Re: Galil 2123 with AMP-20520 lathe Z axis DRO not working
« Reply #13 on: October 19, 2014, 09:47:32 PM »
Ok, I see my mistake.

I made the change to the second Galil axis is now set to servo.  However, the Z DRO is still not reading out.  New Debug file attached.
Re: Galil 2123 with AMP-20520 lathe Z axis DRO not working
« Reply #14 on: November 25, 2014, 01:12:57 PM »
Any ideas on why I'm continuing to see this problem?  I'd very much like to be able to use the Galil Card with Servos.

Offline smurph

*
  • *
  •  1,094 1,094
  • "That there... that's an RV."
    • View Profile
Re: Galil 2123 with AMP-20520 lathe Z axis DRO not working
« Reply #15 on: November 25, 2014, 01:59:31 PM »
I have no idea at this point.  The comms to the Galil look good.  It may be a Mach setup issue now.  Make sure that in Mach's general settings that there is nothing set for Z is 2.5D.  Look at ANY setting pertaining to Z for that matter.

I have not ever tried Mach Lathe, so I would not know much about how to set it up.

Steve
Re: Galil 2123 with AMP-20520 lathe Z axis DRO not working
« Reply #16 on: December 13, 2014, 09:19:47 AM »
I've searched around within Mach...I've not located anything that will resolve the issue.

Anyone else care to weigh in?