Hello Guest it is December 15, 2019, 02:05:52 PM

Author Topic: Error message  (Read 2747 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Ken K

*
  •  11 11
    • View Profile
Error message
« on: December 21, 2013, 01:07:54 PM »
 I am using the Mach3 lathe , and am getting an error message, "F word missing with reverse time g1 move"
 This does not happen, all the time, and never have it, when doing mill work. If i input a f 5.0 into code, it goes to next line, with same error code.
 Is there a fix, for this problem?
Ken K

Offline ger21

*
  • *
  •  6,291 6,291
    • View Profile
    • The CNC Woodworker
Re: Error message
« Reply #1 on: December 21, 2013, 01:14:29 PM »
Sounds like your using G95 mode, which requires an F work on every line.
Gerry

2010 Screenset
http://www.thecncwoodworker.com/2010.html

JointCAM Dovetail and Box Joint software
http://www.g-forcecnc.com/jointcam.html

Offline Ken K

*
  •  11 11
    • View Profile
Re: Error message
« Reply #2 on: December 21, 2013, 02:30:04 PM »
 There is no G95, in the code. How do you turn it off?
Ken K

Offline ger21

*
  • *
  •  6,291 6,291
    • View Profile
    • The CNC Woodworker
Re: Error message
« Reply #3 on: December 21, 2013, 02:37:05 PM »
Try putting a G94 in the code
Gerry

2010 Screenset
http://www.thecncwoodworker.com/2010.html

JointCAM Dovetail and Box Joint software
http://www.g-forcecnc.com/jointcam.html

Offline Hood

*
  •  25,856 25,856
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: Error message
« Reply #4 on: December 21, 2013, 03:22:34 PM »
G95   doesnt require a F word with each line as I dont do that and it runs fine for me.
Can you attach your code and also your xml please.
Hood

Offline Ken K

*
  •  11 11
    • View Profile
Re: Error message
« Reply #5 on: December 21, 2013, 03:28:23 PM »
 Put in G94 F 5.0, only got a feed rate of .03 i/min., but cleared the problem, program ran
 Put in G94  F30.0 and things work fine.
 Thanks
 Ken K

Offline Hood

*
  •  25,856 25,856
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: Error message
« Reply #6 on: December 21, 2013, 03:34:19 PM »
Lathes are better used in G95 in my opinion but its up to the user I suppose.
What was in your code previously for your feed?
Hood

Offline Ken K

*
  •  11 11
    • View Profile
Re: Error message
« Reply #7 on: December 21, 2013, 04:24:37 PM »
 This is the code I am using. The only thing added was the G94 F30.0
ken K

Offline Hood

*
  •  25,856 25,856
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: Error message
« Reply #8 on: December 21, 2013, 04:35:44 PM »
Your code has G93, ie Inverse Time Feedrate, that is why you got that message.
Hood