Hello Guest it is October 18, 2019, 01:24:33 PM

Author Topic: Ref All Home not working with G100  (Read 4255 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ref All Home not working with G100
« on: August 18, 2013, 01:59:31 AM »
So I bought this Grizzly G1007 with a CNC Retrofit kit featuring a G100 and 3 G320 motor drivers at an auction for $1000  >:D. Funny thing is I dont think the guy ever even got it running because all of the motors wires were reversed in relation to the A/B pins on the encoders so it just turned on the driver fault circuits all around.

Anyway I have this machine working pretty well and was able to manually zer and do some basic manual gcode milling but am having some issues with Auto homing. I have 2 switches on each axis wired to 17 and 1 for x, 18 and 2 for y, etc. Looking at the status LEDs on the G100 and the diagnostic screen for Mach3 both show that the coordinating home/limit is triggered when the switch is activated. When jogging the machine any of the switches will activate the E Stop but they do nothing when I am running ref all home or G28.1 X0 Y0 and this will result in the machine crashing (my drivers are turned way down at the moment so not a huge deal)

Im also getting ecode 777 connection with G100 lost intermittently, not sure if this is related since the G100 shouldn't care if Mach3 is sending a directios to go home or just a g53 command, since it does care would suggest the homing issue is in Mach3? I suppose I could try flashing the other firmware to see if it solves the 777 problem but I was working on it till 11pm tonight and I would like to hear some suggestions before wasting any more time piddling around with little success.

I have attached the XML and the below link takes you to a youtube vid showing the problem.

https://www.youtube.com/watch?v=JQYLTAmNtAU

Thanks for the help,
B&C

Offline ger21

*
  • *
  •  6,288 6,288
    • View Profile
    • The CNC Woodworker
Re: Ref All Home not working with G100
« Reply #1 on: August 18, 2013, 09:59:51 AM »
Personally, I'd ditch the G100 and get a different motion controller.
The G100 firmware was never really finished, and most abandoned it years ago. You might find that it needs an older version of Mach3 to work correctly. I know that most newer motion controllers sometimes need plugin updates to work with newer version of Mach3, and afaik, the G100 plugin has never been updated.
Gerry

2010 Screenset
http://www.thecncwoodworker.com/2010.html

JointCAM Dovetail and Box Joint software
http://www.g-forcecnc.com/jointcam.html
Re: Ref All Home not working with G100
« Reply #2 on: August 18, 2013, 01:25:24 PM »
*Sigh*, that's the answer I didn't want to hear but was already looking into last night.

So a dangerous highly opinionated question comes next. Best bang for the buck motion controller to run with my G320s? I have been looking at quite a few but am not sure which is most popular/supported and easy to use. The Screw terminals on the G100 are nice while most of the ones I see are multiple 2 row pin headers.

The one that catches my eye so far.
http://cncdrive.com/UC300.html

Offline Tweakie.CNC

*
  • *
  •  7,951 7,951
  • Super Kitty
    • View Profile
    • Tweakie.CNC
Re: Ref All Home not working with G100
« Reply #3 on: August 19, 2013, 12:26:17 PM »
Hi B & C,

You must delete the pirate license from your Mach3 folder so that you are running in demo mode before proceeding.
Once you have managed to get everything working satisfactorily then please purchase a genuine Mach3 license.

Tweakie.
Success consists of going from failure to failure without loss of enthusiasm.  Winston Churchill.