Hello Guest it is July 05, 2020, 11:07:39 PM

Author Topic: rz axis runs away when i move my mpg in x+  (Read 2688 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

rz axis runs away when i move my mpg in x+
« on: June 04, 2013, 04:15:15 AM »
having a wierd issue where the z axis runs away in the z+ direction every now and then when i move my vista cnc pendant in the x+ direction.

this causes the machine to crash as the limit switches dont trip in mach3 when this happens and the drives trip out from overload and the axis is still running away according to the screen,

i have to shut down mach3 and even after a restart of mach3 the program will open and i still see the z axis dro numbers rolling on.

if i manually press reset then the numbers stop but  as soon as i release the reset the z numbers start rolling again.

any ideas?

Offline Hood

*
  •  25,846 25,846
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: rz axis runs away when i move my mpg in x+
« Reply #1 on: June 04, 2013, 06:34:35 AM »
Sounds like it may be an issue with the pendant or its plugin but if you attach your xml I will see if I can find a problem in Mach itself.
Hood
Re: rz axis runs away when i move my mpg in x+
« Reply #2 on: June 04, 2013, 08:53:17 AM »
Will do mate
Re: rz axis runs away when i move my mpg in x+
« Reply #3 on: June 06, 2013, 04:54:46 AM »
here you go mate
cheers

Offline Hood

*
  •  25,846 25,846
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: rz axis runs away when i move my mpg in x+
« Reply #4 on: June 06, 2013, 06:34:19 PM »
Only thing I can see is you have the ModIO MPG brain enabled. That might be interfering with the pendant.
Hood
Re: rz axis runs away when i move my mpg in x+
« Reply #5 on: June 08, 2013, 10:23:25 AM »
I will change that if I could find it,  spent 5min looking for it. Any ideas.

Used the mill mostnof today and not one run away.

Offline Hood

*
  •  25,846 25,846
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: rz axis runs away when i move my mpg in x+
« Reply #6 on: June 08, 2013, 02:57:36 PM »
You should see it from Operator menu then Brain control. You can scroll through the list of Brains and when you see the ModIO Brain uncheck it then reload brain.
Hood
Re: rz axis runs away when i move my mpg in x+
« Reply #7 on: June 09, 2013, 08:27:23 AM »
Righto will have a look for it. How would that have changed or could it have something to do with the pendant plug in

Offline Hood

*
  •  25,846 25,846
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: rz axis runs away when i move my mpg in x+
« Reply #8 on: June 09, 2013, 10:59:27 AM »
It may have been enabled for a long time, may even be enabled by dafault.
It may not be the cause of your problems but it is often a good idea not to have any brains or plugins enabled if you are not using them.
With regards to your pendant needing it then I wouldnt think so as I would imagine it would use its own Brain. The ModIO Brain would be for the ModIO board that Peter Homann sells.
Hood