Hello Guest it is October 21, 2019, 04:55:16 PM

Author Topic: Simple question: Z-Axis and the Feed rate  (Read 4640 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline VOTS

*
  •  25 25
    • View Profile
Simple question: Z-Axis and the Feed rate
« on: February 15, 2007, 12:14:40 PM »
If I set the Z-axis feed rate to less then 1In Per minute, I.e. trying for 1/2" (F0.50)to go r e a l l y slow, either my servo controller or Mach3 isn't interpreting it correctly and it goes faster then a bullet. I darn near blew the servo on the Z-axis due to this. 1In per min is just a wee bit to fast when your using 1/16 and smaller end mills.
Re: Simple question: Z-Axis and the Feed rate
« Reply #1 on: February 23, 2007, 10:08:02 AM »
I just tested it here and it is working... it could be the settings that you have for your machine... What are your steps per unit?
Fixing problems one post at a time ;)

www.newfangledsolutions.com
www.machsupport.com

Offline VOTS

*
  •  25 25
    • View Profile
Re: Simple question: Z-Axis and the Feed rate
« Reply #2 on: February 23, 2007, 10:24:07 AM »
Not sure how to look that up. i have figured out that it will move that slow. I think I have an issue with the actual CNC controller here. If I stop the run and then restart it, it invariably will snap off my bit. Just learned to setup more properly so I don't have to stop for adjustments.

:)
Re: Simple question: Z-Axis and the Feed rate
« Reply #3 on: February 23, 2007, 10:31:18 AM »
O so it could be a restart problem...  could you please tell me how you are restarting the program?


Thanks
Brian
Fixing problems one post at a time ;)

www.newfangledsolutions.com
www.machsupport.com

Offline VOTS

*
  •  25 25
    • View Profile
Re: Simple question: Z-Axis and the Feed rate
« Reply #4 on: February 23, 2007, 11:32:05 AM »
Now I just use feed hold (Space bar). Before I was hitting Stop (Alt-s). Using Stop, it would continue from where it left off, but it would be going at Mach3. (Pardon the pun)
Re: Simple question: Z-Axis and the Feed rate
« Reply #5 on: February 24, 2007, 05:38:12 PM »
Yes, you need to use Feedhold and not stop... 
Fixing problems one post at a time ;)

www.newfangledsolutions.com
www.machsupport.com

Offline VOTS

*
  •  25 25
    • View Profile
Re: Simple question: Z-Axis and the Feed rate
« Reply #6 on: February 25, 2007, 03:04:13 PM »
Is there a way to set a maximum 'speed' for an axis? I.e. I'd like to set it up where no matter what my g-code tells the controller, the Z-axis will only go up to a certain speed? Been reading the Mach3 document and haven't found anything like that...yet.

Thanks!

Hood

*
Re: Simple question: Z-Axis and the Feed rate
« Reply #7 on: February 25, 2007, 05:22:36 PM »
Whatever your motors are tuned to will be the max.
Hood

Offline VOTS

*
  •  25 25
    • View Profile
Re: Simple question: Z-Axis and the Feed rate
« Reply #8 on: February 25, 2007, 08:33:35 PM »
OK, I found the motor Tuning area. Thought that would be something entirely different. Reading....

thanks!