Hello Guest it is August 04, 2020, 10:33:26 PM

Author Topic: bizarre feed rate dro behaviour  (Read 3800 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline comet

*
  •  318 318
    • View Profile
bizarre feed rate dro behaviour
« on: November 21, 2012, 05:41:22 AM »
My set up seems to have developed a glitch.
in motor tunings the speeds are correct,Ive checked that with motor rpm /measurements.
But the DRO's on the home page are approx 32% too fast.
this is something that has happened recently,ive tried reinstalling but that hasnt worked.
 any Ideas?
  Tony

Offline Hood

*
  •  25,846 25,846
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: bizarre feed rate dro behaviour
« Reply #1 on: November 21, 2012, 07:04:59 AM »
If the DRO you are looking at is the units per min one and you are doing a G0 moving 2 or more axis  then that is normal. What you are looking at is the blended speed so although the X and Y are moving at a certain rate they are moving diagonally so the actual tools path is much faster. If you are doing a programmed move such as a G1 then Mach should keep very close to the commanded feedrate defined by the F word.

Hood

Offline comet

*
  •  318 318
    • View Profile
Re: bizarre feed rate dro behaviour
« Reply #2 on: November 21, 2012, 07:58:55 AM »
no its a one axis straight line movement and all axis are effected.
 tony

Offline Hood

*
  •  25,846 25,846
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: bizarre feed rate dro behaviour
« Reply #3 on: November 21, 2012, 08:03:51 AM »
Attach your xml and I will see if I can replicate here.
Hood

Offline comet

*
  •  318 318
    • View Profile
Re: bizarre feed rate dro behaviour
« Reply #4 on: November 21, 2012, 08:32:19 AM »
try that

Offline Hood

*
  •  25,846 25,846
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: bizarre feed rate dro behaviour
« Reply #5 on: November 21, 2012, 11:10:51 AM »
All seems fine here, when I jog with the shift the DRO shows very close to the 2500 you have for your rapid. When I command a feed move it again shows close.
Can you take a look at the Frequency on the Diagnostics page and see what it says..
Hood

Offline comet

*
  •  318 318
    • View Profile
Re: bizarre feed rate dro behaviour
« Reply #6 on: November 21, 2012, 11:20:27 AM »
will do,when i get home. could it be anything to do with me messing with the cpu/memory speed on the motherboard? thinking about it,itseems that it all started playing up when I lost my bios settings.

Offline Hood

*
  •  25,846 25,846
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: bizarre feed rate dro behaviour
« Reply #7 on: November 21, 2012, 11:33:03 AM »
Yes it could well do, I am guessing the frequency will be showing as 45KHz or so.
Hood

Offline comet

*
  •  318 318
    • View Profile
Re: bizarre feed rate dro behaviour
« Reply #8 on: November 21, 2012, 04:25:14 PM »
showing 41khtz the program is set at 35,have reloaded bios settings and no differance

Offline Hood

*
  •  25,846 25,846
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: bizarre feed rate dro behaviour
« Reply #9 on: November 21, 2012, 04:30:00 PM »
I suspected it would be something like that. Seems your computer doesnt like the 35KHz, try setting the kernel  to 45KHz and restart Mach and see how it behaves.
Hood