Hello Guest it is December 15, 2019, 06:57:43 PM

Author Topic: Cannot Toggle to MPG in (hit_tab) joggingscreen  (Read 4466 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Cannot Toggle to MPG in (hit_tab) joggingscreen
« on: June 26, 2012, 04:54:53 PM »
Hi,

I connected an single MPG hand wheel ,100p, 5v, A,B to mach3. a to 13 and b to 15 configured mach3 in ports&pins/encoders the mpg3(z-as) with port1 and pin 13 and 15.
In the setting screen the "MPG diagnostics" work perfect the z-coordinates works ++ and --.

How ever my z-as is not moving. ( does move with the normal jog buttons and in programs) When I hit the tab to go the jog screen to try to change to MPG mode it just toggles between step and continuous.

It doesn't change to MPG mode.

Has anyone had this problem before? I have read for many, many hours but I can just no find it.

Any solutions?

Thanks

Re: Cannot Toggle to MPG in (hit_tab) joggingscreen
« Reply #1 on: June 26, 2012, 05:47:56 PM »
Hi,
enable the MPG1 in Ports and Pins instead MPG3. ;)
Alex
Re: Cannot Toggle to MPG in (hit_tab) joggingscreen
« Reply #2 on: June 26, 2012, 06:08:06 PM »
thanks!!!

That works, with all mpg 1/2/3 you can also toggle but this is nicer and the motor also does something.

Wouter
Re: Cannot Toggle to MPG in (hit_tab) joggingscreen
« Reply #3 on: June 27, 2012, 08:46:22 AM »
Now I have the motor workingwith the single handwheel 100 pulses/revolution.

I have counts per unit at 4 and velocity and 500.

I have jog-step at 0.1mm.
When I work in multistep-mode it works ok. Ofcourse it goes "step by step" but it goes with steps of 0.1mm both ways and it doesn't loose any steps.

I don't get it to work well  in step/velocity and velocity.

In step/velocity ( calibrated value of 20)  i understand that until a certain speed it acts like multi-step and above this velocity it switches to continuous speed.

The step-size in this mode suddenly is 0.135mm and if you do several steps back and forward its loosing somewhere steps.

The continuous speed I also cannot get to work, it turns like 3/4 of a revolution makes a stop to go the next 3/4 of a revolution. Not really continuous.

Anybody any suggestions?
Re: Cannot Toggle to MPG in (hit_tab) joggingscreen
« Reply #4 on: June 27, 2012, 07:50:37 PM »
Hi beginner,
as far as I know you have to deal with it. :-[
I use a contour shuttle pro for jogging. That gives me good results. :)
I also have a MPG, but only in velocity mode.

Alex
Re: Cannot Toggle to MPG in (hit_tab) joggingscreen
« Reply #5 on: June 28, 2012, 03:34:35 AM »
Hi Alex,

and the mpg in velocity mode works smooth?

Mine works with stop and goes ??? ???
Re: Cannot Toggle to MPG in (hit_tab) joggingscreen
« Reply #6 on: June 28, 2012, 10:57:45 AM »
Yes, in velocity only mode there should be a smooth motion.
I do not know if it makes a difference, but i have the MPG
connected to a pokeys device.I have set my counts per unit at 1
and velocity at 15000 so one "click" is about 0.01mm.
Max feedrate when i turn the MPG quickly is ~ 300mm min
When you half the velocity setting to 7500, that double the feedrate
to 600 and the step to 0.02  when you half the 7500 to 3750,
that double the feedrate than to 1200 and the step to 0.04 and so on.

cheers
Alex

Offline BR549

*
  •  6,916 6,916
    • View Profile
Re: Cannot Toggle to MPG in (hit_tab) joggingscreen
« Reply #7 on: June 28, 2012, 12:32:37 PM »
The Velocity and Vel/Step modes in MPG have NEVER worked correctly. That is just the way it is.

(;-) TP

Offline RICH

*
  • *
  •  7,382 7,382
    • View Profile
Re: Cannot Toggle to MPG in (hit_tab) joggingscreen
« Reply #8 on: June 28, 2012, 08:43:11 PM »
Hmm.........never used mine in some calibrated mode. They are configured for "feel" ie turn slowly  axis creeps .... turn fast the axis moves quickly.
Try it that way you may like it.
RICH