Hello Guest it is November 12, 2019, 08:12:58 AM

Author Topic: first dirive  (Read 4972 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

first dirive
« on: December 13, 2011, 04:44:37 PM »
Ho to all


I buy a step motor(4 wire) i connect the step motor to step driver and then i connect the step driver to interface and i connect the interface to mach3 with LPT port. i use 5 Volt for interface and 12 volt for my step driver. I use a computer power for (5and12 volt).

I don't know why i can't have any motion in step motor. I setup port 2 and 3 for x axis . when i select +X and -X bottom in the mach3 the second interface lamp will on and off so i think the wire is true but i don't have motion in step motor.
The pules interface lamp doesn't have on and off

I test the motor and driver with a PLC and it is true so the motor and step motor is true but i think the interface or LPT cable have a problem what do you think?

I test the driver with driver test option in mach3 software and it told that the driver is good.

What is the problem?

Offline Hood

*
  •  25,856 25,856
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: first dirive
« Reply #1 on: December 13, 2011, 07:01:18 PM »
I setup port 2 and 3 for x axis . when i select +X and -X bottom in the mach3 the second interface lamp will on and off so i think the wire is true but i don't have motion in step motor.

If you are setting Port as 2 and 3 in motor config page then that will not work. Maybe however you are meaning Pin?

If you attach your xml I will have a look at your config.
Hood
Re: first dirive
« Reply #2 on: December 15, 2011, 09:19:44 AM »
hi
yes. my mean was pin 2 and 3

please sea below pictures :

http://sml2010.persiangig.com/01.JPG

http://sml2010.persiangig.com/02.JPG

http://sml2010.persiangig.com/03.JPG

http://sml2010.persiangig.com/04.JPG

http://sml2010.persiangig.com/05.JPG

Please tell me why i don't have motion in my step motor?

Thank you

Offline Hood

*
  •  25,856 25,856
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: first dirive
« Reply #3 on: December 15, 2011, 09:25:07 AM »
Try setting a step pulse and dir prechange of 5 or maybe 10

Hood
Re: first dirive
« Reply #4 on: December 15, 2011, 09:30:04 AM »
Hi Dear hood
Thank you for your fast reply.

No, for x axis the interface pin is 2 for pulse and 3 for direction and i connect the wire with these pins, when i select +x and -x button in mach3 the led of pin3 ,turn on and off and the led of palse(pin2) show turn on very low not like the led of direction(pin3).
what is the problem? why we don't have motion?
Re: first dirive
« Reply #5 on: December 15, 2011, 09:34:55 AM »
Dear hoop , do you understand my mean?

Offline Hood

*
  •  25,856 25,856
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: first dirive
« Reply #6 on: December 15, 2011, 11:21:17 AM »
I am meaning the pulse width, in the screenshot above the pulse width is set to 0, you will possibly need a wider pulse, see screenshot attached .
The LED on the Step output will not be bright as its a pulse you are sending out.
Have you got the steps per unit set correctly for your motors/drives
Hood
Re: first dirive
« Reply #7 on: December 15, 2011, 04:02:43 PM »
Dear Hood


Thank you for your answer.
I setup step pulse and direction with 5, but i don't have motion yet.
My motor is :
step motor
DC 9 V
1.8 Deg/step

http://www.plccenter.co.uk/Buy/JAPAN%20SERVO%20CO%20LTD/KP56KM2018

Driver :
Step motor driver
2Ampers driver
Bipolar


can you please help me for steps per unite ?

Thank you
Re: first dirive
« Reply #8 on: December 16, 2011, 01:59:07 AM »
can some one help me for know step per unite?

with up motor properties?


Thank you

Offline Hood

*
  •  25,856 25,856
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: first dirive
« Reply #9 on: December 16, 2011, 02:56:16 AM »
You will need to know the microstepping of your drive. For example if you have 10 microstep drive then the steps per motor rev would be 200 x 10 = 2000. You would then need to work out the distance that moves the axis, say you have a 5mm pitch screw then 2000 pulses would move 5mm so 400 pulses would be the steps per unit.

Are you getting any noise or motion at all from the stepper?
Can you attach your xml please.
Hood