Hello Guest it is February 27, 2021, 11:43:52 PM

Author Topic: Spindle problem need help  (Read 2084 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Spindle problem need help
« on: September 01, 2010, 03:31:46 AM »
Hello guys,

 I trying to retrofit a Fadal 4020 machine to mach3 but I am troubled by the spindle-pulley settings.
I use a C11G board and the machine has 2 pulleys. 1 is for 0-2500 and 2 is for 2500-10000.
Tunning this is hell, I use only pulley 1 to tune the VF output but either I have full speed or minimum.
Motor is a Baldor with 1750rpm at 60Hz.

Any ideas??

Thanks in advance.
Re: Spindle problem need help
« Reply #1 on: September 01, 2010, 04:58:49 AM »
The VFD is a sensorless vector drive? Problem may be is the change in inertial mismatch when you go from one belt to the other. Most VFDs only have one set of tuning parameters. You may need to get a VFD that can handle two sets of tuning parameters. I have a Cerus (Made by LG) that can handle two sets and switch between the two with one of the VFD's inputs.

Or is it the adjustments in mach you are referring to? Need more info.
Re: Spindle problem need help
« Reply #2 on: September 01, 2010, 08:46:31 AM »
Yes is senssorless drive.
The physical belt-pulley system in changed through a solenoid valve.

Today I study my problem and I saw that BOB output range is completed form S0 to S200 rpms!!!
I have disconnect everything tried different settings for pulleys form max 2500 to 25000 but the same output.
I have disable the motor X,Y,Z , I have only 10V from VFD to BOB.
Steps are set to 1000 and Velocity to 1500 with a 25000KHz kernel.
I used different Steps and Velocity setting but always full range is from S0 to S200...

Re: Spindle problem need help
« Reply #3 on: September 01, 2010, 03:18:11 PM »
Oh, I see what is going on. So at S100 you have 5v out and S200 you have 10v?

You dont have closed loop spindle turned on by chance?