Hello Guest it is April 18, 2019, 01:02:23 PM

Author Topic: 2 weird issues?  (Read 2710 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

2 weird issues?
« on: August 29, 2009, 06:37:41 PM »
hey all!

i JUST got my cnc working again after 4 months of electrical nightmares :)

it is a x3 with keling psu/steppers, gecko 203v and a candcnc bob. Im using dolphin partmaster pro and mach 3, both i have purchased.

Today was the first day that i was able to cook up some g-code via dolphin and run it on some plastic! however i got 2 weird issues.

It was facemilling, and mid face milling the z axis hopped up from -.125" to 1.95"  (?) when in the code there was NO z axis instructions.

Then, when i want it to cut a circle around the part im making it won't and i just get a "zero radius arcline 38" in the status bar.

Im a newb and can't figure either one out. I have a video to show what i mean but its taking forever to upload.

Thanks so much in advance!

Offline Hood

*
  •  25,779 25,779
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: 2 weird issues?
« Reply #1 on: August 29, 2009, 06:56:01 PM »
It was facemilling, and mid face milling the z axis hopped up from -.125" to 1.95"  (?) when in the code there was NO z axis instructions.

Did the Z DRO show this movement?
Then, when i want it to cut a circle around the part im making it won't and i just get a "zero radius arcline 38" in the status bar.

Sounds like line 38 of your code is a G3 or G4 move but it is not going any place, so its bad code but if you attach the code I am sure someone will tell you for sure.

Hood
Re: 2 weird issues?
« Reply #2 on: August 29, 2009, 07:07:24 PM »
yeah the z did show this movement however i just re-ran it and it didn't do the weird z axis move? and surfaced it just fine... hmm...

here are the first 50 lines

N5G00G20G17G90G40G49G80
N6G49
N7T1M06  ( End Mill )
N8G00G43Z3.0H1
N9S1000M03
N10G94
N11S1000
N12X1.2625Y-1.0375
N13Z0.1181
N14G01Z-0.125F25.0
N15X-1.2625Y-1.0375
N16X-1.2625Y-0.8646
N17X1.2625Y-0.8646
N18X1.2625Y-0.6917
N19X-1.2625Y-0.6917
N20X-1.2625Y-0.5188
N21X1.2625Y-0.5188
N22X1.2625Y-0.3458
N23X-1.2625Y-0.3458
N24X-1.2625Y-0.1729
N25X1.2625Y-0.1729
N26X1.2625Y0.0
N27X-1.2625Y0.0
N28X-1.2625Y0.1729
N29X1.2625Y0.1729
N30X1.2625Y0.3458
N31X-1.2625Y0.3458
N32X-1.2625Y0.5188
N33X1.2625Y0.5188
N34X1.2625Y0.6917
N35X-1.2625Y0.6917
N36X-1.2625Y0.8646
N37X1.2625Y0.8646
N38X1.2625Y1.0375
N39X-1.2625Y1.0375
N40G00Z0.1181
N41X1.1875Y0.0
N42G01Z-0.125
N43G02X0.0Y-1.1875I0.0J0.0
N44X-1.1875Y0.0I0.0J0.0
N45X0.0Y1.1875I0.0J0.0
N46X1.1875Y0.0I0.0J0.0
N47G01Z-0.25
N48G02X0.0Y-1.1875I0.0J0.0
N49X-1.1875Y0.0I0.0J0.0
N50X0.0Y1.1875I0.0J0.0

thanks so much mate :)

Offline Hood

*
  •  25,779 25,779
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: 2 weird issues?
« Reply #3 on: August 29, 2009, 07:23:36 PM »
Line 43 onwards  is what Mach is complaining about, there are  no values for the I J. Looks like theres a problem with your CAM, might just be a setting but I have never used Dolphin so cant say :(

Hood
Re: 2 weird issues?
« Reply #4 on: August 29, 2009, 10:36:40 PM »
thanks so much man :) glad i asked, now i know where to ask.

cheers!