Hello Guest it is April 16, 2024, 10:55:47 PM

Author Topic: Cannot Get Machine Set Up  (Read 1131 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Cannot Get Machine Set Up
« on: October 07, 2023, 03:36:27 PM »
I'm having two issues that prevent me from using my system (Mach4Hobby - SmartBOB 411 - Windows10): Running GCode and Using Touch probe simply do not work.
I can manually drive the mill using keyboard and Shuttle Pro. X, Y and Z all work fine and I've been able to tune the motors. What I cannot do is run any gcode files with the exception of the included "roadrunner." If I load existing gcode made in Aspire (Mach2/3 Arcs in inches and .txt)  and hit Cycle Start Gcode, nothing happens.

Regarding touch probe, I get an LED connection in the interface when I touch wires, but when I start a Find Z probe, I get ERROR: No Contact with Probe. Previous issue saw the Z moving, but not stopping when i touch wires together.

My Probe inputs are: Mapping Enabled/Device: SmartBobUSB/Input Name Pin10/Active Low checked/Log Enabled checked

Thanks,
Luke

Offline Bill_O

*
  •  563 563
    • View Profile
Re: Cannot Get Machine Set Up
« Reply #1 on: October 09, 2023, 09:40:27 AM »
Post your g-code.
Might be something in it causing the problem.
Re: Cannot Get Machine Set Up
« Reply #2 on: October 09, 2023, 03:22:05 PM »
Hi Bill. Here's the Gcode straight from Aspire.
( archs mach )
( File created: Saturday October 07 2023 - 02:12 PM)
( for Mach2/3 from Vectric )
( Material Size)
( X= 6.000, Y= 6.000, Z= 1.000)
()
(Toolpaths used in this file:)
(Profile 1)
(Tools used in this file: )
(1 = End Mill {1/4"})
N100G00G20G17G90G40G49G80
N110G70G91.1
N120T1M06
N130 (End Mill {1/4"})
N140G00G43Z0.8000H1
N150S16000M03
N160(Toolpath:- Profile 1)
N170()
N180G94
N190X0.0000Y0.0000F40.0
N200G00X-1.2500Y-0.4500Z0.2000
N210G1Z-0.1250F10.0
N220G3X-2.3000Y-1.5000I0.0000J-1.0500F40.0
N230G3X-1.2500Y-2.5500I1.0500J0.0000
N240G3X-0.2000Y-1.5000I0.0000J1.0500
N250G3X-1.2500Y-0.4500I-1.0500J0.0000
N260G1Z-0.2500F10.0
N270G3X-2.3000Y-1.5000I0.0000J-1.0500F40.0
N280G3X-1.2500Y-2.5500I1.0500J0.0000
N290G3X-0.2000Y-1.5000I0.0000J1.0500
N300G3X-1.2500Y-0.4500I-1.0500J0.0000
N310G00Z0.2000
N320G00X-2.0000Y0.0000
N330G1Z-0.1250F10.0
N340G1X0.0000F40.0
N350G1Y2.0000
N360G1X-2.0000
N370G1Y0.0000
N380G1Z-0.2500F10.0
N390G1X0.0000F40.0
N400G1Y2.0000
N410G1X-2.0000
N420G1Y0.0000
N430G00Z0.2000
N440G00Z0.8000
N450G00X0.0000Y0.0000
N460M09
N470M30
%
And here are the errors Mach4 is throwing from launch to failing to run the code.

PMDX: Communication status 'Sync'd to Device'
Lua: Error occurred while opening file
cannot open C:\Mach4Hobby\Profiles\Luke PMDX Version 2\Macros\mcLua.mcc: No such file or directory
E-Stop cleared!
Lua: Error occurred while opening file
cannot open C:\Mach4Hobby\Profiles\Luke PMDX Version 2\Macros\mcLua.mcc: No such file or directory
E-Stop cleared!
Lua: Error occurred while opening file
cannot open C:\Mach4Hobby\Profiles\Luke PMDX Version 2\Macros\mcLua.mcc: No such file or directory
Lua: Error occurred while opening file
cannot open C:\Mach4Hobby\Profiles\Luke PMDX Version 2\Macros\mcLua.mcc: No such file or directory

Offline Bill_O

*
  •  563 563
    • View Profile
Re: Cannot Get Machine Set Up
« Reply #3 on: October 10, 2023, 07:59:49 AM »
Total guess on my part but if you do not have a tool changer the tool info might be hanging it up.
Re: Cannot Get Machine Set Up
« Reply #4 on: October 10, 2023, 08:35:13 AM »
Hey Bill. Tool info has always been in there. Never had an issue with GCode in Mach3.
Thanks

Offline Bill_O

*
  •  563 563
    • View Profile
Re: Cannot Get Machine Set Up
« Reply #5 on: October 10, 2023, 08:47:51 AM »
Mach4 is not Mach3.
They work very differently.
If your machine is set up software wise for a tool changer and you do not have one it could be waiting for the tool change to complete.

Offline thosj

*
  •  532 532
    • View Profile
Re: Cannot Get Machine Set Up
« Reply #6 on: October 10, 2023, 08:57:51 AM »
Does the folder exist?

C:\Mach4Hobby\Profiles\Luke PMDX Version 2\Macros

and is there a file in there called mcLua.mcc? Are there other macro files in there, files ending in .mcs

https://www.machsupport.com/forum/index.php?topic=44619.0

and

https://www.pmdx.com/PMDX-Forums/index.php?topic=593.0

from a quick Google.

Stop Mach4, delete all the .mcc files in the macros directory for your profile, restart Mach4. The *.mcc files will be recreated.
« Last Edit: October 10, 2023, 08:59:46 AM by thosj »
--
Tom
Re: Cannot Get Machine Set Up
« Reply #7 on: October 11, 2023, 08:33:25 AM »
Morning
 The .mcc file did not create itself, but following the instructions in the link, I duplicated the Mach4 Profile that came with the Mach software, - not the Profiles with the SmartBOB -  copied over my setup values from the SmartBOB profile and was able to execute the Gcode and get the probe working!!. One issue that remains, intermittently I get an error on closing the program:
LUA: Error while running chunk
C:Mach4Hobby\ScreenScript.lua477: attempt to index a nil value (global 'Tframe')
stack traceback:
C:Mach4Hobby\ScreenScript.lua477: in function 'Mach_Screen_Unload_Script'
Correct the script and restart.

It doesn't seem to be interfering with running the program, at least not yet. I'm getting close to wood chips again. Thank you Tom!!

Offline thosj

*
  •  532 532
    • View Profile
Re: Cannot Get Machine Set Up
« Reply #8 on: October 11, 2023, 08:55:31 AM »
Just for interest, start Mach4 as administrator. I set it up YEARS ago to run as admin on the advice of an admin here named Byranna, and have just been doing that since. Just right click the desktop shortcut, click Properties, on the Compatibility tab, check Run as Administrator. From then on, you'll have to click the confirmation box when it starts!!

In case you don't know, screenscript.lua is the file that is compiled from all the other bits of LUA code in Mach4 on startup. It is complied anew every time you start, so maybe that's why the error when closing the program is not interfering.
--
Tom