Hello Guest it is October 20, 2019, 08:56:53 PM

Author Topic: Mach not completing moves ?  (Read 5789 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Mach not completing moves ?
« on: September 05, 2007, 06:48:59 PM »
We are using ver 1.8? and have a problem.
With multi passes the axis does not return to zero before start the next move.

We thought that it maybe losing steps but this is not the case - as you can still send it home and it will go back to the orignal position ?

We are moving at over 7 metres a minute ..
The problem goes when speed is reduced to 2 M a min

Any ideas - should we upgrade

Cheers
Dominic

Offline Whacko

*
  •  239 239
  • Happy Days
    • View Profile
Re: Mach not completing moves ?
« Reply #1 on: September 06, 2007, 01:35:16 PM »
Try and increase your acceleration/decceleration time in the motor tuning menu. My personal opinion, you could be loosing steps, you could also increase the pulse width of the step pulse.
You can also slow down the machine and check if this improves the accuracy. Is this true for all the axis?

Whacko
Nothing's impossible
Re: Mach not completing moves ?
« Reply #2 on: September 06, 2007, 05:59:55 PM »
We have tryed different speeds and it does effect the behaviour, But we are NOT losing steps, g01 x0 y0 always will go back to the origin,
Just not in the middle of a program - so corners are being cut off at speed, It is as if Mach is starting the next move before the current one is finished.

Does anyone know if there is buffering / queue of the cmds in Mach / or the steps in a Gecko controller ?

Cheers
Dom

ynneb

*
Re: Mach not completing moves ?
« Reply #3 on: September 06, 2007, 07:05:31 PM »
Could it be your license isnt installed properly, and that Mach is stopping at its 1000 lines of code demo mode?

See here http://www.artsoftcontrols.com/forum/index.php?topic=301.0
« Last Edit: September 06, 2007, 07:07:06 PM by ynneb »

Offline Chaoticone

*
  • *
  •  5,607 5,607
  • Precision Chaos
    • View Profile
Re: Mach not completing moves ?
« Reply #4 on: September 06, 2007, 07:21:12 PM »
Do you mean it is rounding corners? If so, do you have it set in exact stop mode or Constant velocity? Cv Mode can do that if you have low accels.

Brett
;D If you could see the things I have in my head, you would be laughing too. ;D

My guard dog is not what you need to worry about!
Re: Mach not completing moves ?
« Reply #5 on: September 06, 2007, 07:35:32 PM »
Not a license issue - running over 400k lines of code no prob, but could be the Constanst Velocity setting, will do some testing and update.
Re: Mach not completing moves ?
« Reply #6 on: September 07, 2007, 04:03:37 AM »
Hi,
Maybe the problem could be in computer. If you set kernell speed to 45K for example, so it can run at G0 10m/min, and if computer for some reason (weakness) drop down to 25K, than happens something similar to your problem.
Cheers

Offline jimpinder

*
  •  1,233 1,233
  • Wakefield, West Yorks, UK
    • View Profile
Re: Mach not completing moves ?
« Reply #7 on: September 07, 2007, 06:16:50 AM »
Read the post on Constant Velocity.

I don't have this problem because my speeds are only 4 inches per minute, and it makes no difference whether I am in constant velocity mode or not - my steppers can accelerate or decelerate almost instantaneously.
If you are in constant velocity mode, at the speeds you are trying to move, the machine will start one move before the last has completed so that it is up to speed for the next move. - hence the rounded corners.
Not me driving the engine - I'm better looking.

Offline Whacko

*
  •  239 239
  • Happy Days
    • View Profile
Re: Mach not completing moves ?
« Reply #8 on: September 07, 2007, 01:16:07 PM »
Why not try the newer version?

Whacko
Nothing's impossible
Re: Mach not completing moves ?
« Reply #9 on: September 07, 2007, 05:52:26 PM »
Which version would you'ss currently suggest / recommend

Cheers
Dom