Hello Guest it is November 13, 2019, 10:02:06 AM

Author Topic: M30 not working in g-code  (Read 701 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

M30 not working in g-code
« on: April 11, 2018, 04:33:44 PM »
Alright guys, so I'm having problems with my drill cycle programs not loading m30 on to the program run screen. Here is an example of the program I am using.

Ex:

G0 G49 G40  G17 G80 G50 G90
G20
S11000 M03
G54
G90
G00 G43 Z2.0

G98 G81 X 1.501   Y 5.195 Z-0.30  R.05 F10 P.5

X   1.501   Y   6.218
X   1.501   Y   7.478
X   2.013   Y   7.410
X   3.293   Y   7.410
X   6.692   Y   7.066
X   7.442   Y   7.436
X   8.192   Y   7.066
X   31.434   Y   7.552
X   49.941   Y   6.784
X   50.551   Y   7.493
X   51.161   Y   6.981
X   57.539   Y   6.981
X   58.149   Y   7.493
X   58.760   Y   6.784
X   60.517   Y   5.195
X   60.517   Y   6.218
X   60.517   Y   7.478
X   60.540   Y   12.301
X   60.540   Y   13.560
X   60.540   Y   14.584
X   58.782   Y   12.995
X   58.172   Y   12.286
X   57.562   Y   12.798
X   51.184   Y   12.798
X   50.574   Y   12.286
X   49.963   Y   12.995
X   31.457   Y   12.227
X   8.215   Y   12.713
X   7.465   Y   12.343
X   6.715   Y   12.713
X   3.315   Y   12.369
X   2.036   Y   12.369
X   1.524   Y   12.301
X   1.524   Y   13.560
X   1.524   Y   14.584
X   1.505   Y   18.452
X   1.505   Y   19.476
X   1.505   Y   20.735
X   2.297   Y   20.612
X   4.069   Y   20.612
X   56.136   Y   20.612
X   57.908   Y   20.612
X   58.700   Y   18.452
X   58.700   Y   19.476
X   58.700   Y   20.735
X   58.710   Y   25.558
X   58.710   Y   26.817
X   58.710   Y   27.841
X   58.198   Y   25.626
X   56.918   Y   25.626
X   3.306   Y   25.626
X   2.027   Y   25.626
X   1.515   Y   25.558
X   1.515   Y   26.817
X   1.515   Y   27.841

G80
M5 M9
F200
X70 Y0 Z2.
M30

So dumb question, but am I missing something as to why it wont rewind the program to the beginning? It ends the program just fine, but won't rewind. Another dumb question... Does Mach3 even allow M30 within the program, seeing that it has a rewind button? I would think so, but not totally sure as I'm not really familiar with Mach3. As soon as I load the program, M30 just disappears and it won't rewind.

Thanks in advance.
Re: M30 not working in g-code
« Reply #1 on: April 11, 2018, 08:41:04 PM »
Hi,
try putting a '%' or a linefeed or carrage return character after the M30. Mach needs some sort of trailing character in
order to recognise the last line.

Craig
My wife left with my best friend...
     and I miss him!
Re: M30 not working in g-code
« Reply #2 on: April 12, 2018, 02:44:51 PM »
Alright, that worked! Thank you sir!