Hello Guest it is August 19, 2019, 12:17:54 AM

Author Topic: cut circle wizard by Kiran problem  (Read 4055 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

cut circle wizard by Kiran problem
« on: January 04, 2006, 02:16:04 PM »
Hi guys  have got my toy working now and have started to try out some of the wizards 
I am having a problem with the on  for cut circle    by kiran

when i first try to use this i asked for a 50 mm dia  circle  but  my cnc  cut a circle  about 200 mm  dia and ofset from the point it should have centerd on

i have tryed to simulate this  and run in software only by the following

start mach  3  and reset 
home mach 3
zero all dros
call up the wizard  and set up a circle  of 50 mm dia
set x  and y  to 0.0
set tool to 2mm dia
post g code
regen tool path
run program
the x dro will drive to +23.9 mm
the y dro will drive 
then as the cutter comes round the x dro will then drive to -71.0 mm

this is the bit that i think is going wrong    this adds up to    71 +23.9    = 94.9  mm    not the 50 mm - cuting tool dia  that i expected

any one know is it the wizard that  is wrong  or i am i missing something

regards Bill
Re: cut circle wizard by Kiran problem
« Reply #1 on: June 24, 2007, 10:32:58 PM »
Hi Bill - I have a similiar problem and did a search - and found your thread. have you had a reply or resolution?

regards

Offline Graham Waterworth

*
  • *
  •  1,865 1,865
  • Yorkshire Dales, England
    • View Profile
Re: cut circle wizard by Kiran problem
« Reply #2 on: June 25, 2007, 05:12:50 AM »
I have had a look at the wizard and all looks fine to me this is what I got from it based on what you have both said.

Graham.

The code

F400
G00 Z10
G00 X23.9 Y0
G00 Z1
G01 Z-0.5 F50
G02 X23.9 Y0 I-23.9 J0 F400
G01 Z-0.9 F50
G02 X23.9 Y0 I-23.9 J0 F400
G00 Z10
G00 X24 Y0
G01 Z0 F400
G01 Z-1 F50
G03 X24 Y0 I-24 J0 F400
G00 Z10
G00 X0 Y0
M30
Without engineers the world stops
Re: cut circle wizard by Kiran problem
« Reply #3 on: June 25, 2007, 04:59:48 PM »
Hi Graham - you know what, I think it was my IJ setting - I needed to take it off Inc and back on to ABS for this wizard - waisted a couple of hours last night till I thought of it.  Thanks for your committment and help.